Gratis Levering aan huis vanaf €29 | Gratis click & collect in de winkel

Welk soort fiets moet ik kiezen?

Het uitkiezen van een fiets kan een heerlijk moment zijn voor de fanatieke wielrenner of mountainbiker, maar wie pas begint met de sport of slechts af en toe fietst, ziet al snel door het bos de bomen niet meer. Deze kleine gids is bedoeld voor die laatste categorie, om wat duidelijkheid te scheppen. Hoe kies ik de juiste fiets? Welk soort fiets je kiest, zal in de eerste plaats afhangen van de manier waarop je hem wil gebruiken. Fiets je in de stad, op het platteland, in de bergen? Wil je regelmatig gaan fietsen en grote afstanden afleggen? Allereerst moet je je behoeften bepalen voordat je een fiets kunt kiezen:

Kinderfietsen Bovenaan de pagina

Voor je kind is alleen de meest betrouwbare en stevigste fiets goed genoeg, zodat het in alle veiligheid kan leren fietsen. Voor elke lichaamslengte en leeftijd zijn er tal van modellen van kinderfietsen, speciaal ontworpen voor kinderen die zich willen amuseren en zonder zorgen willen fietsen en zich verplaatsen.


Voor de allerkleinsten worden zijwieltjes meegeleverd, zodat je kind onder je wakend oog en met wat hulp voor het eerst de trappers kan ronddraaien en leert hoe het zijn evenwicht bewaart.


Tip van Decathlon: omdat veiligheid voor alles komt, mag je niet vergeten je kind een helm op te zetten! Er bestaan speciale helmen voor kinderen, helemaal op hun maat!

Lichaamslengte kind
Fietsmaat
< 0m90 0m90 tot 1m05 1m05 tot 1m20 1m20 tot 1m35 1m35 tot 1m55
Loopfietsen 3 tot 4 jaar 14" 4 tot 5 jaar 16" 6 tot 7 jaar 20" vanaf 8 jaar 24"

Bekijk ons assortiment kinderfietsen:

Een mountainbike of 'all terrain bike' heeft zijn naam niet gestolen: dit is de ideale fiets om er in de vrije natuur, weg van de stad op uit te trekken en je helemaal uit te leven. Er bestaan tegenwoordig weliswaar heel wat verschillende types, geschikt voor de meest uiteenlopende disciplines. Maar welke kies je? Heb je er een nodig met een grote vork? Moet hij geveerd zijn, kies je eerder voor een lichte MTB of een met brede banden?


Voor tochtjes met de familie of sportieve toertochten hebben MTB's doorgaans een verende voorvork en geen vering achteraan. De verende voorvork geeft je het nodige comfort door oneffenheden in het terrein te dempen en obstakels op te vangen.
Een stijve, niet geveerde vork is dan weer wat lichter, maar wel goedkoper.
Bij achtervering (op een 'full suspension' mountainbike) biedt de demper op het frame het voordeel dat je wat meer comfort hebt op heel lastige ondergrond. De nadelen zijn de prijs, het gewicht en het feit dat er bij elke trap wat vermogen verloren gaat. Als je trapt zet je immers kracht op je pedalen, waardoor je vooruitgaat maar ook de vering lichtjes wordt ingedrukt: dat noemt men ook wel eens het pompeffect. Een full suspension mountainbike is met andere woorden vooral interessant op heel lastig en obstakelrijk terrein.


Bij 'freeride' stort je je van de bergflanken tegen eender welke snelheid, om sprongen te maken en, voor de echte waaghalzen, mooie figuren in de lucht.
De mountainbikes worden daarbij enorm op de proef gesteld. Ze moeten dan ook superstevig zijn.
Kies als freerider voor een MTB met schijfremmen. Die presteren beter dan de klassieke V-brakes als je een stevige afdaling moet nemen. Ook voor- en achtervering komt dan van pas (met demping van meer dan 100 mm, idealiter zelfs 150 mm of meer).
Tip van Decathlon: freeride is een gevaarlijke discipline. Neem daarom zeker geen obstakels of tracks die je doen twijfelen. We bevelen je ook warm aan om voor een 'integraalhelm' te kiezen (soort motorcrosshelm, maar dan lichter en speciaal gemaakt om mee te mountainbiken), want een val is gebeurd voor je het weet!

Hybride- en stadsfietsen Bovenaan de pagina

Hybridefietsen 


Als je je fiets zowel in als buiten de stad gebruikt, op asfalt én op onverharde paden, dan heb je een hybridefiets nodig.
Dit type fiets is ideaal voor mensen die sportieve fietstochtjes willen maken, maar vooral eindeloos willen genieten op de fiets. Een hybridefiets brengt je overal naartoe, hij is de allrounder bij uitstek.
Een tip van Decathlon: door over verschillende wegen en paden te rijden heb je meer kans dat je door doorns of over kleine steentjes rijdt, waardoor je binnenband lek raakt. Vergeet dus zeker niet om het nodige materiaal te voorzien om je band te kunnen repareren (bandenlichters, plakkers, binnenband...).

Stadsfietsen 


Gebruik je de fiets om naar het werk te rijden, boodschappen te doen of je vrienden een bezoekje te brengen en blijf je daarbij op de fietspaden en verharde wegen, dan is een echte stadsfiets helemaal iets voor jou!
Deze fietsen hebben grote wielen en redelijk dunne banden, perfect om heel vlot en gemakkelijk over asfalt te rijden. Je kan er een mandje of fietstassen aan bevestigen, bovendien is dit soort fietsen comfortabel en vaak volledig uitgerust voor de openbare weg. Een stadsfiets moet praktisch en doeltreffend zijn!
Tip van Decathlon: schaf jezelf ook één of meerdere sloten aan om te vermijden dat ze met je fiets aan de haal gaan in de stad! En als het kan zet je je fiets 's nachts best gewoon binnen, geen enkel slot kan immers 100% garanderen dat je fiets niet gestolen wordt.

Racefietsen Bovenaan de pagina

Weg- en racefietsen zijn gemaakt voor sportieve fietsers die graag ver en snel gaan.
Racefietsen hebben doorgaans wielen van 700 (wat overeenkomt met 28 inch) en heel dunne bandjes, om de wrijving van het asfalt te beperken en zo sneller en gemakkelijker te fietsen, zonder dat de goede wegligging van de fiets in het gedrang komt. 


De fiets moet meerdere versnellingen hebben (en minstens 2 kettingbladen vooraan voor 18 versnellingen of meer), om op je eigen ritme te kunnen rijden en trappen tijdens eender welke afdaling of beklimming.


Een racefiets heeft ook een heel fijn zadel, om het comfort te verzekeren tijdens lange ritten. En nog een bepalende factor is het gewicht: hoe lichter je racefiets, hoe gemakkelijker je optrekt en accelereert. Aan dat lichte gewicht is wel een prijskaartje verbonden: voor de beste en meest veeleisende renners onder ons zijn er frames in carbon, die tegelijk stevig en licht zijn, maar ook veel duurder dan het aluminium dat gebruikt wordt voor de klassieke wegfietsen.


Tip van Decathlon: racefietsen zijn er in alle denkbare maten. Zo kan je zelf een racefiets kiezen die perfect op jouw maat is. Door een frame in de juiste maat te kiezen en het zadel op de goede hoogte te zetten, zal je zorgeloos de kilometers kunnen afmalen.