Gratis Levering aan huis vanaf €29 | Gratis click & collect in de winkel

Technische eigenschappen van zeilkleding

Wat is het belang van een winddicht kledingstuk?


Bescherming tegen de wind is erg belangrijk, zowel tijdens het bewegen als in rust, omdat wind het lichaam sterk afkoelt. Volgens het "windchill" model, dat de gevoelstemperatuur meet onder invloed van wind en kou bedraagt bij een temperatuur van 5°C, gecombineerd met een wind van 30 km/, de gevoelstemperatuur 0°C. Bij een luchttemperatuur van 0°C en een wind van 30 km/ voelt het voor het lichaam aan alsof het -6°C is. Het materiaal dat voor onze kleding wordt gebruikt, voorkomt effectief het windchill-effect.

Wat zijn de voordelen van een felrode of fluogele kap?
Fluorescerende of felle kleuren vallen meer op dan gewone kleuren en maken iemand overdag beter zichtbaar. Enerzijds op de boot zelf, waar hij beter te zien is voor de bemanning, en anderzijds zal, bij een val over boord en wanneer alleen het hoofd boven water is de persoon gemakkelijker te zien zijn en dus sneller gered kunnen worden.

Wat is het nut van reflecterende pads op zeiljassen?
Reflecterende pads op de kraag, op de mouwboorden, de kap en de schouders zorgen ervoor dat het kledingstuk beter te zien is 's nachts of bij een weinig licht. Ze helpen om iemand goed te zien tijdens het zeilen, maar ook bij een val over boord, waarbij de schouders, hals, polsen en het hoofd boven water blijven. Het heeft geen zin die pads op andere plaatsen aan te brengen omdat ze daar onder het reddingsvest zouden zitten. Op die plaatsen zijn het de pads van het reddingsvest die voor een goede zichtbaarheid zorgen.

Wat is een laminering in 3 lagen?
Een drielagensysteem is een gelamineerde (gelijmde) constructie van het sandwichtype: een dunne laag waterafstotende textiel (die helpt om de damp die wordt geproduceerd door het lichaam naar buiten af te voeren) en een ademend membraan waarvan de technologie de waterdampmoleculen maar niet de moleculen van een waterdruppel doorlaat, worden gelijmd op een textiel drager die waterafstotend is zodat de jas sneller droogt.

Wat betekent het dat een jas waterdicht is?
Dat wil zeggen dat de stof bestand is tegen indringing van water. Wordt gemeten met een gestandaardiseerde test. De gemiddelde druk van regenwater varieert tussen de 1000 en 2000 mm, daarom wordt een stof als waterdicht beschouwd vanaf 2000 mm.
Onze artikelen zijn bestand tegen een druk van 2000 tot 10.000 mm, ze zijn dus bijzonder goed waterdicht bij elk soort weer, onze Tribord artikelen van het gamma 900 zijn zelfs in de meest extreme omstandigheden waterdicht.

Wat is de waterdichtheidstest of zogenaamde douchetest?
Een gestandaardiseerde test waarbij het kledingstuk onder een douche wordt gehouden. Al onze artikelen worden 100% waterdicht verklaard na een test van meer dan 4 uur met simulatie van stortbuien van 100 l/u/m² tot 450 l/u/m², afhankelijk van het gebruik van het artikel. Om je een idee te geven: het wereldrecord neerslag bedraagt 174 l/u/m² in een tijdspanne van 4u30 in de VS, en bleef ongeëvenaard sinds 1942 (National Oceanic and Atmospheric Administration, USDC). In Parijs valt er bij een bui gemiddeld 2 l/u/m².

Wat zijn waterdichte naden of stroken?
Dit zijn naden die waterdicht (gemaakt) zijn door waterdichte thermogelaste stroken.
De stroken worden onder de naden gelegd, zodat het kledingstuk absoluut waterdicht is en geen water kan binnendringen door capillariteit (water dat wordt geabsorbeerd door de vezels en/of binnendringt langs de gaatjes van het stiksel).

Wat is een waterdicht en ademend membraan?
Het membraan voert transpiratie in stappen af. Eerst absorbeert de stof waterdamp tot ze helemaal verzadigd is, vervolgens voert ze waterdamp naar buiten af door het drukverschil tussen de binnenkant van de jas en de buitenkant van de jas. Het grootste voordeel van een waterafstotend membraan is dat het geen poriën heeft, je hoeft het dus niet overvloedig te spoelen om zoutkristallen uit het zeewater te verwijderen. Zo blijft het ademend vermogen hetzelfde doorheen de tijd.

Wat is het verschijnsel hydrolyse?
Het verschijnsel hydrolyse komt overeen met de aantasting van elk standaard membraan of elke standaard coating door de inwerking van het zout dat aanwezig is in zeewater en stuifwater. Alle membranen en coatings van Tribord zijn voorzien van een technologie die dit verschijnsel van hydrolyse stopt, zodat ze hun eigenschappen duurzaam behouden. Ze komen niet los (delamineren) en blijven duurzaam waterdicht en ademend.

Wat is het waterafstotend vermogen?
Dit wordt verkregen door een waterafstotende behandeling van de stof. Met dit proces wordt voorkomen dat waterdruppels zich vasthechten aan de oppervlakte van een stof zodat deze minder water kan opslorpen. De druppels glijden gewoon van de stof af.
Dankzij het waterafstotend vermogen wordt de buitenlaag niet doordrongen van water en blijft de jas dus licht en zal hij sneller droger.

Wat is het ademend vermogen van een kledingstuk en wat is de RET-index?
Het ademend vermogen van een stof komt overeen met het vermogen van die stof om waterdamp die wordt geproduceerd door het lichaam (transpiratie) af te voeren.
Dat vermogen kan worden gemeten met behulp van de RET-index (resistance evaporative transfert). Aangezien de RET een index is die een weerstand aangeeft, zal het kledingstuk meer ademend zijn naarmate de index lager is. RET tussen 6 en 12: groot ademend vermogen, RET tussen 12 en 20: goed ademend, RET hoger dan 20: niet ademend. De artikelen van het merk Tribord hebben een uitstekend ademend vermogen met een RET tussen 7,2 en 12.

Waarom wordt de RET (resistance evaporative transfert) als index gebruikt om het ademend vermogen van materialen aan te geven, en niet de MVTR (moisture vapour transmission rate)?
De MVTR geeft de hoeveelheid waterdamp aan die doorheen een stof kan over een lange periode. Die index gebruiken wij niet omdat het niet relevant is om te weten of een zeiljas 20 l damp kan afvoeren in 24 uur tijd, dat is trouwens ook niet realistisch omdat je niet in gelijke mate transpireert over zo' lange tijd. De RET daarentegen, meet de weerstand van dat ogenblik van de stof, en is dus een betere weergave van de realiteit, vooral wanneer iemand aan het zwoegen is om een spi binnen te halen.