Gratis Levering aan huis vanaf €29 | Gratis click & collect in de winkel

De kleding van de snowboarder

In de winter geniet het hele gezin van een onvergetelijke wintersportvakantie! Maar hoeveel fun wintersport ook is, het is niet voldoende dat je kunt skiën of snowboarden, je hebt ook comfortabele wintersportkleding nodig, aangepast aan het gebruik en aan de vaak extreme weersomstandigheden. Volg de gids:

De 3 beschermende lagen Bovenaan de pagina

Om te snowboarden heb je kleding nodig die tegelijk beschermt tegen de weersomstandigheden en transpiratie afvoert. Er zijn 3 soorten lagen die je kunt combineren zodat je je snel kunt aanpassen aan veranderingen in temperatuur en activiteit.
Nieuwe technologieën en materialen

Voor wintersporters (skiën in al zijn vormen, snowboarden, sleeën of andere activiteiten in de sneeuw, ...), is het belangrijk om een lichte outfit te dragen, die beschermt tegen de kou en het nat en die tegelijk comfortabel is, gemakkelijk zit en ook nog mooi is om te zien. Ervaren sporters en fabrikanten van wintersportkleding hebben dit goed begrepen en werken aan de ontwikkeling van nieuwe materialen met technische en moderne eigenschappen: ademend, waterdicht, isolerend en geschikt voor elk figuur, dit alles met innovatieve en speelse ontwerpen.
Om helemaal op je gemak te zijn tijdens het wintersporten, moet je kleding dragen die je goed beschermt. Bij extreme temperaturen kies je voor warme materialen zoals donzen of gewatteerde kledingstukken. Die materialen zijn echter niet erg waterdicht.
Als je transpireert en bij vochtig weer, geef je de voorkeur aan onderkleding in polyester die transpiratie naar buiten afvoert.
Voorkom een val door te kiezen voor kleding die bedoeld is voor wintersport, antislip is en goed beschermt (inzetstukken met honingraatstructuur of pads).
De nieuwe materialen met het Stratermic en Novadry label en ontwikkeld voor Wed'ze werden bestudeerd bij verschillende temperaturen en houden rekening met de behoeften van een lichaam bij koud weer. Al die materialen zorgen ervoor dat een kledingstuk warm is, veel bewegingsvrijheid biedt en lang meegaat. Hiermee zit je altijd goed!
Eerste laag: warm en ademend!
Ondergoed zoals bijvoorbeeld de Simple Warm van Wed'ze is ontworpen om vocht van het lichaam naar buiten af te voeren, transpiratie wordt van de huid weggevoerd zodat je droog blijft. Het wordt rechtstreeks op de huid gedragen en voorkomt oververhitting van het lichaam door rondom een droog microklimaat te creëren. Het materiaal houdt je ook lekker warm.
Tweede laag: isolerend!
Die laag (gewatteerd kledingstuk, fleece...) is bedoeld om te voorkomen dat lichaamswarmte verloren gaat, zodat rond het lichaam een laag warme lucht wordt vastgehouden. Die luchtlaag rond het lichaam isoleert tegen de kou. Je kunt de dikte van die laag variëren om je zo goed mogelijk aan te passen aan de buitentemperatuur.
Bij zachte temperaturen kun je onderjassen dragen.
Bij koude temperaturen is de Midi, bestaande uit veren en dons, meer geschikt.
Je kunt ook een fleece dragen als tweede laag.
Derde laag: beschermen!
Een jas beschermt je tegen de weersomstandigheden (wind, regen, sneeuw).
Ze is tegelijk waterdicht, waterafstotend en winddicht en zorgt voor de goede werking van het ademend vermogen van het laagjessysteem.

Een muts is een onmisbaar accessoire in de winter, hij maakt je outfit helemaal af en bepaalt je stijl, maar in de eerste plaats houdt hij je hoofd warm! De meeste lichaamswarmte gaat verloren aan de uiteinden van het lichaam (hoofd, handen, voeten). Door een muts te dragen, kun je dat verlies met de helft verminderen!
Het is dus een prima idee om een muts op te zetten! Op de pistes, in het wintersportstation en zelfs in de stad, overal komt een muts goed van pas. Leuk of klassiek, een accessoire om jezelf uit te drukken! Deze winter wordt kiezen moeilijk: er zijn basic mutsen in fleece, zacht, warm en in verschillende kleuren om te passen bij je kleding, er zijn wollen mutsen, met pompon, met klep, er zijn hoofdbanden en baretten voor de kleintjes, er zijn chapka's in de nieuwste modekleuren...


Klein, handig en doeltreffend:
Ideaal voor erg koude dagen, of voor de grootste koukleumen: een fleece sjaal.
Voorkom zo dat de kou geniepig via je kraag tot onder je jas kruipt, en bescherm je gezicht tegen de agressies van een koud klimaat.
 
Voor de freeriders: ook aan hen hebben wij gedacht, met het sneeuwmasker. Dit is gemakkelijk aan te trekken, beschermt het gezicht en voorkomt dat het bevriest. Met een sneeuwmasker voorkom je dat je helemaal buiten adem moet afdalen omdat de poedersneeuw in het rond vliegt en tegen je gezicht plakt.
 
Voor de kinderen: denk om een bivakmuts voor onder de helm! Wanneer het koud is, beschermt een helm wel tegen schokken maar isoleert niet voldoende tegen de kou. Met een onderhelm is je kind perfect beschermd tegen elk soort weer... en vat het geen kou op de ogen!

Beschermingen Bovenaan de pagina

Bij freestyle, freeride en andere acrobatische manieren van snowboarden brengt de snowboarder bijna evenveel tijd door in de lucht als op de sneeuw. Maar zoals je wellicht al hebt ervaren: het ergste is niet het vallen, maar het neerkomen. Om dus de schokken op te vangen, bij een al dan niet doelbewuste landing, hebben wij behalve natuurlijk helmen ook een aantal beschermingen voor het lichaam. Opgelet, je hoeft nu niet plots het gevoel te hebben dat je vleugels hebt en van een rots van 25 meter springen... De beschermingen maken je niet onkwetsbaar en vervangen in geen geval een goede lichamelijke conditie, oplettendheid en een goede kennis van de technieken van het snowboarden en van de bergen. 


Rugbeschermingen:

Elke rugbescherming moet voldoen aan de veiligheidsnorm 1621-2. Het is heel belangrijk dat je de bescherming past, om te zien of de maat juist is (een te grote rugbescherming zou bij een val schokken aan de nekwervels kunnen veroorzaken...). De bescherming moet op maat van je rug zijn.
Vervolgens moet je je er ook comfortabel in voelen, aarzel niet om grote bewegingen te maken om te zien hoe dat voelt. Er zijn verschillende niveaus van bescherming: een eenvoudige rugbescherming in absorberend schuim (model Defense Back), of een rugbescherming met gelede schaal: bestaande uit verschillende ergonomische platen (model SBS protect), die aan elkaar zijn bevestig met een buikgordel en verstelbare schouderriemen.
Het laatste model ten slotte (SBS Jacket protect) heeft ook een gelede schaal maar daarnaast nog een bescherming voor de borst, en heeft de vorm van een vest zodat hij heel goed blijft zitten.
Opgelet!
Wanneer je de rugbescherming past, trek je er ook even je snowboardjas over aan...
Gewoon om zeker te zijn dat je de jas nog goed dicht krijgt! 


Beschermende short:

Om te vermijden dat je je tartiflette rechtstaand moet eten omdat zitten te pijnlijk is. De beschermende shorts zijn op strategische plaatsen voorzien van voorgevormde kussentjes in schuimstof en plastic: aan het bekken, de billen, het staartbeen vangen ze schokken op.
Ideaal voor wie begint met snowboarden, omdat je dan vaker zit dan rechtstaat, of ook voor wie zich aan freestyle wil wagen. Tip: als je ook een rugbeschermer draagt, moet je ervoor zorgen dat de modellen compatibel zijn, zodat je geen twee beschermingen voor je staartbeentje hebt...
Net als bij de rugbeschermer is het een goed idee om je snowboardbroek aan te trekken om te zien je erin kunt met beschermende short!


De juiste outfit voor kinderen kiezen Bovenaan de pagina

Dit jaar zal je kind prima uitgerust zijn!
Snowboarden doe je in een besneeuwde omgeving, in de vrieskou, daarom is het erg belangrijk dat je kind de juiste kleding heeft, die beschermt tegen het nat, de wind en de kou.Alleen dan zal het onbekommerd kunnen genieten van de sneeuw en de bergen!
Om de juiste keuze te maken, moet je bepalen wat je behoeften zijn:

kleding zal niet even warm of sterk moeten zijn wanneer je een week in april of januari gaat, dan wanneer je het hele seizoen lang in de bergen verblijft. Het maakt ook een verschil of je kind van het type is dat maximaal twee uur op de pistes doorbrengt, of daarentegen de hele dag lang in de sneeuw rolt. Decathlon geeft je advies...


Gewatteerd of in dons

Goed om te weten: lucht is de beste isolator. Daarom zijn kledingstukken die veel lucht vasthouden in hun vezels of materialen het meest doeltreffend.
- Wattering: een synthetisch materiaal uit samengestelde polyestervezels. Gewatteerde kleding is licht en klein samendrukbaar. Hoe dikker de wattering, hoe meer lucht erin wordt vastgehouden en hoe warmer het kledingstuk.
- Dons en veren: dit natuurlijk materiaal kan veel lucht vasthouden. Hoe meer dons, hoe warmer, lichter en samendrukbaarder het kledingstuk is (beste verhouding warmte/gewicht).
 
Waterdichtheid

Het is erg belangrijk dat de kleding waterdicht en dus ook winddicht is (want wind kan het koudegevoel enorm versterken). Er bestaan twee manieren om een stof waterdicht te maken: met een membraan of met een coating.
Het membraan is een laag die wordt aangebracht op de binnenkant van de stof. Een membraan is meestal soepeler dan een coating, maakt minder lawaai maar is ook gevoeliger voor scheurtjes.
Een coating is een "pasta" waarmee de buitenkant van de stof wordt bestreken. Dat procedé is goedkoper dan een membraan en kan soms sneller zijn waterdichtheid verliezen. Opgelet, wanneer de stof gecoat is of werd voorzien van een membraan, kan het kledingstuk nog altijd vocht doorlaten via de naden. Voor een optimale bescherming zijn op sommige kledingstukken de naden dan ook waterdicht gemaakt met een thermogelijmde strook. Men spreekt dan van "waterdichte naden" of "thermogelijmde naden".
Sneeuwvangers verhinderen eveneens dat sneeuw omhoog kruipt onder je kleding en je nat maakt.


Ademend vermogen

Het ademend vermogen is het vermogen van het kledingstuk om vocht af te voeren naar buiten. Dit is ook erg belangrijk want een kind zal, ondanks de kou, transpireren tijdens het bewegen, en als die transpiratie niet wordt afgevoerd, wordt zijn huid vochtig en krijgt hij het snel koud. Naast het ademend vermogen van de stof zijn er nog tal van technische voorzieningen (rits, verluchtingen, mesh...) om algemeen te zorgen voor een goede verluchting.
 
Het skipak

Een skipak is ideaal voor kinderen omdat ze zo onbekommerd van de sneeuw kunnen genieten zonder nat te worden! Zelfs wanneer ze door de sneeuw rollen bij felle sneeuwbalgevechten of wanneer ze met een reuzenvaart een helling afsuizen met de slee, dringt de sneeuw niet door tussen de jas en de broek.
Om te kiezen, is het aan te raden om je kind de kleding te laten passen. Het is erg belangrijk dat hij zich op zijn gemak voelt in zijn pak.
- Wanneer hij rechtop staat, laat je hem zijn armen naar voren steken: de polsen mogen niet uit de mouwen steken.
- Laat hem bewegen, met de armen draaien, zich bukken, de benen spreiden, om te zien of het pak comfortabel zit. Het kruis mag niet te hoog komen, wanneer hij zich bukt moet je kijken of de stof niet te strak gespannen staat aan de rug en het zitvlak.
 
Dingen die het verschil maken

Let ook op details die het verschil maken: stormkap, kinbescherming, zakje voor de skipas... die details zijn bedacht om ervoor te zorgen dat je kind nog beter beschermd is op het terrein.
De technologie Pull' fit: een kledingstuk dat meegroeit met je kind! Bij deze broek kun je de beenlengte verstellen. Zo kun je er zeker van zijn dat de broek langer dan één seizoen zal meegaan.

Onderhoud van snowboardkleding Bovenaan de pagina

Wassen

- Kies een programma op 30° en voor synthetische stoffen.
- Keer het kledingstuk binnenstebuiten.
- Was de kleding niet samen met andere kleding of met delicate kleuren.
- Sluit alle klittenbanden om te voorkomen dat de voering wordt beschadigd

- Gebruik weinig waspoeder

- Eventueel laat je twee keer zwieren


Voor donzen kledingstukken

- Doe 1 of 2 tennisballen in de trommel om het dons goed op te kloppen.
- Minstens 2 keer spelen. Niet chemisch laten reinigen, gebruik geen wasverzachter, bleekmiddel of vlekkenmiddel.
- Droog het donzen kledingstuk in de droger op een delicaat programma (synthetische stoffen). Herhaal dit tot het donzen kledingstuk volledig droog is.
- Als je geen droger hebt, leg je het kledingstuk open en plat op een droogrek.
- Klop het dons geregeld goed op zodat het weer zijn oorspronkelijk volume krijgt.

- Leg donzen kledingstukken nooit op een radiator


Goed om te weten

- Als het kledingstuk kringen vertoont na het wassen: dan zitten er nog waspoederresten in. Spoel nog één of zelfs 2 keer.
- Als een kledingstuk vies ruikt: dan is het niet door en door gedroogd. Goed opschudden en opkloppen, daarna nog eens drogen.
- Als het kledingstuk gekrompen is, werd een van de materialen blootgesteld aan te grote warmte.