Gratis Levering aan huis vanaf €29 | Gratis click & collect in de winkel

Samenstelling van een golfclub

Een golfclub bestaat uit een greep, een shaft en een clubhoofd.

Hieronder vind je de verschillende benamingen voor de soorten clubs, de onderdelen van een club en het materiaal.


Er bestaan in hoofdzaak twee vormen van grip:


De reminder grip heeft een "ribbel" achteraan, over de hele lengte van de grip. Dat randje helpt om de handen en de club beter te plaatsen bij het adresseren.


De round grip heeft geen ribbel en kan in eender welke richting op de shaft worden geplaatst.


Samenstelling:


De grip kan van verschillende materialen vervaardigd zijn: rubber (licht en goedkoop), polymeer (slijtvast), leer (comfortabel) of kan ook bestaan uit een omwikkeling met touw.


Hoe kun je weten of je de juiste grip hebt:


Neem een van je golfclubs en pak hem op een gewone manier beet. Haal je rechterhand eraf (of linkerhand voor wie linkshandig is) en blijf de golfclub stevig vasthouden met je andere hand. Bekijk de hand die de club vasthoudt: als de toppen van je wijsvinger en ringvinger net je handpalm raken, heb je een grip in de juiste maat. Als de toppen van je vingers in je handpalm drukken is de grip te klein. Als je vingertoppen je handpalm niet raken, is de grip te dik.

De shaft is de steel van de golfclub. Je kunt hem zien als de motor van de swing.
Het is heel belangrijk om een shaft te kiezen die is aangepast aan de manier waarop je speelt. Een belangrijk criterium om je keuze te maken, is de flex (soepelheid van de shaft). Hoe sneller je swingbeweging, hoe stijver de shaft moet zijn.


Vaak worden shafts als volgt aangeduid:
Voor "rustige" swings: L (Lady), A (soepel), R (regular of standaard),


Voor snelle swings: S (stiff of stijf) en X (extra stiff of erg stijf).


Samenstelling:


Geef de voorkeur aan een shaft in grafiet voor een maximale snelheid en betere hanteerbaarheid, dus meer kracht en tolerantie. Een shaft in staal (vrij zwaar) is dan weer te verkiezen als je meer controle en gevoel wil (meer feedback), dus ook meer precisie.


Het clubhoofd Bovenaan de pagina

Dit is een belangrijk onderdeel omdat de loft ervan de hele club kenmerkt. De loft is de hoek van het slagvlak met de grond wanneer de club loodrecht op de grond wordt gezet. Een gegoten clubhoofd is tolerant, een gesmeed clubhoofd is preciezer.


Gegoten clubhoofd / cavity back: bij een uitgehold clubhoofd is het gewicht verdeeld over de rand van het clubhoofd. De plek waarmee je de bal moet raken voor een geslaagde slag, de zogenaamde "sweetspot", is groter. Hoe holler het hoofd, hoe gemakkelijker de club speelt. De verdeling van het gewicht compenseert centreerfouten.


Gesmeed / vol hoofd: heeft een beter rendement maar vraagt veel nauwkeurigheid bij de impact, dus alleen geschikt voor gevorderde en erg goede spelers. Gelijkmatige gewichtsverdeling.


Als je nog meer tolerantie wil, kies dan een vergroot clubhoofd: met groter slagvlak (oversized of midsized) om de kans te vergroten dat je de bal raakt en omhoog slaat.
Doordat op die manier de sweetspot (deel van het slagvlak dat ideaal is om te slaan) groter is gemaakt, zal het veel gemakkelijker zijn om juist en regelmatig te slaan.