Gratis Levering aan huis vanaf €29 | Gratis click & collect in de winkel

HET SPEL, DE REGELS VAN BASKETBAL

In een club, als ontspanning, met vrienden, met het gezin! Hier kom je meer te weten over basketbal, zodat je de spelregels goed kent en met nog meer plezier kunt spelen.

HET SPEL, DE REGELS VAN BASKETBA Bovenaan de pagina

Basketbal wordt gespeeld met twee ploegen van vijf spelers op het veld, met een maximum van 5 tot 7 wisselspelers naargelang het land en het kampioenschap.
Doel van elke ploeg is om meer punten te scoren dan de tegenstander door de bal door een ring (de basket) te gooien en te verhinderen dat de tegenstander hetzelfde doet.


Een wedstrijd duurt vier perioden van tien minuten volgens de regels van de FIBA en vier perioden van twaalf minuten volgens de NBA-regels.
De stopwatch wordt gestopt telkens wanneer de scheidsrechter fluit (bij een fout, wissel van speler ...). Elke ploeg mag een of meer spelers wisselen wanneer het spel wordt gestopt of tijdens de time-outs.


Bij het begin van de wedstrijd gooit de scheidsrechter de bal op. Hiervoor gaat een speler van elke ploeg (meestal degene die het hoogst springt) tegenover zijn tegenstander staan, achter de middellijn van het veld, in de richting van de ring waar hij in moet werpen; vervolgens gooit de scheidsrechter de bal boven de twee spelers en die moeten met de hand op de bal slaan zodat iemand van hun ploeg hem kan vangen. Op dat ogenblik begint het spel.


De spelers moeten de bal met de handen aanraken. Het vrijwillig met eender welk deel van het been aanraken is verboden en vormt een overtreding.


De bal is buiten wanneer hij stuitert op de grens van het veld of buiten het veld, of wanneer hij wordt geraakt door een speler die de grens van het veld overschrijdt.
In tegenstelling tot bij voetbal is het niet de precieze plaats van de speler of van de bal die telt, maar het stuiten van de bal of de plaats waar de speler zijn voeten zet (zo kan een speler tot buiten het veld duiken en de bal redden, op voorwaarde dat hij de bal loslaat voordat hij een stap buiten het veld zet).


Aangezien de speeltijd vastligt, is er geen extra tijd zoals bij het voetbal; op het ogenblik dat de laatste seconde van elke periode om is, weerklinkt een bel, maar een geslaagd schot na de bel kan worden toegekend indien de speler de bal heeft losgelaten voordat de bel gaat.


Aan het eind van de wedstrijd is de ploeg met de meeste punten de winnaar.
Bij gelijk spel wordt nog 5 minuten verlenging gespeeld om te beslissen tussen de twee ploegen, en dat ongeacht de lopende competitie. Indien het na de verlenging nog steeds gelijk spel is, wordt opnieuw een verlenging gespeeld. Op die manier kent het basketbal dus nooit een wedstrijd die eindigt op gelijkspel (behalve in het geval van de finalefase van heen- en terugwedstrijden, er kan een gelijkspel zijn bij de heen- of in de terugwedstrijd en dan is de ploeg die in beide wedstrijden samen de meeste punten heeft gescoord de winnaar).