Gratis Levering aan huis vanaf €29 | Gratis click & collect in de winkel

Proteïnen voor de sporter

Proteïnen zijn noodzakelijk voor een goede werking van ons lichaam. Ze zijn essentieel voor de spieropbouw, en spieren zijn het hoofdelement van elke lichamelijke activiteit. Ze hebben ook nog andere functies, zoals de aanmaak van cellen, de aanmaak van antilichamen, de hormonenproductie en zuurstoftransport.

Proteïnen in het lichaam van de sporter Bovenaan de pagina

Het lichaam van een volwassene van gemiddelde lichaamslengte bevat tussen de 10 en 12 kg proteïnen, die zich hoofdzakelijk in de spieren bevinden.


De moleculen van proteïnen bestaan uit ketens van aminozuren. Als je de vergelijking maakt met het alfabet, dan zijn  proteïnen woorden en de aminozuren de letters waaruit ze bestaan. Een proteïne bestaat uit minstens 100 aminozuren.


Negen van die aminozuren moeten absoluut in voldoende mate in onze voeding aanwezig zijn omdat ons lichaam ze niet zelf kan aanmaken. Die negen aminozuren worden "essentiële aminozuren" genoemd.


De biologische eigenschap van een proteïne hangt dus af van de aminozuurketen waaruit de proteïne is opgebouwd.

Verschillende soorten proteïnen Bovenaan de pagina

Proteïnen met hoge biologische waarde (of volwaardige proteïnen) worden aangevoerd door voedingswaren die alle essentiële aminozuren in voldoende aantal en in de juiste verhouding bevatten om de weefsels te laten groeien en te herstellen. Bij een tekort aan een of meer essentiële aminozuren zullen de aangemaakte proteïnen onvolledig zijn of van lage biologische waarde.

Proteïnebronnen Bovenaan de pagina

Voedingswaren die volwaardige proteïnen bevatten zijn: eieren, melk, vlees, vis en gevogelte. Van al die voedingswaren zijn het de eieren die een optimale mengeling van essentiële aminozuren leveren. Zij hebben de hoogste biologische waarde, gelijk aan 100.

Rol van proteïnen in het lichaam
van de sporter Bovenaan de pagina

De belangrijkste rol van proteïnen die worden aangevoerd door de voeding is het leveren van aminozuren voor de verschillende anabole reacties van het organisme.


De drie belangrijkste bronnen van proteïnen voor het lichaam zijn de spieren, de weefsels van de ingewanden en het bloedplasma. Proteïnen dragen bij tot de opbouw van de weefsels en worden gebruikt als een onderdeel van het metabolisme of hormonaal systeem.

ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid)
proteïnen Bovenaan de pagina

Voor recreatieve sporters bedraagt de aanbevolen hoeveelheid proteïnen 0,8 tot 1,1 g/kg/dag.


Voor duursporters is de behoefte aan proteïnen iets hoger en bedraagt deze 1 tot 1,2 g/kg/dag.


Voor krachtsporters is de behoefte aan proteïnen gelijk aan 1,3 tot 1,5 g/kg/dag wanneer ze hun spieren willen onderhouden en moet die hoeveelheid worden verhoogd indien ze meer spiermassa willen (tot 2 g/kg/dag).


Wie meer spiermassa wil, moet dus zijn dagelijkse voeding aanvullen met proteïnesupplementen zoals  proteïnepoeders op basis van caseïne of wei.