Gratis Levering aan huis vanaf €29 | Gratis click & collect in de winkel

De posities

Om de spelstrategie en de posities van elke speler beter te begrijpen, vind je hier een verklarende woordenlijst van de posities bij basketbal. Welk soort speler ben jij?

De posities Bovenaan de pagina

De center: doorgaans de langste en sterkste speler. Bij het verdedigen gaat hij in de buurt van zijn ring staan en beschermt deze, dankzij zijn goede vaardigheden in het vangen van rebounds en in het counteren.


De power-forward: speelt een rol die gelijkaardig is aan die van de center, samen vormen ze de inside spelers. Meestal is hij kleiner dan de center en kan hij verder van de ring af spelen.


De small-forward: een behendige en snelle buitenspeler. Soms kan hij de inside spelers te hulp komen bij de rebound.


Shooting-guard: een speler die vooral aan de buitenkanten beweegt. Hij speelt gevarieerd en baant zich een weg richting de basket, om driepunters te maken.


De point-guard: zijn taak is om de bal te controleren en de aanval te organiseren. Hij brengt de bal naar voren vanuit zijn eigen kamp en zet de tactische lijnen van het spel uit. Een point-guard moet goed kunnen dribbelen maar daarnaast een uitstekend overzicht hebben van het spel om de bal te kunnen doorspelen naar zijn teamspelers.