Gratis Levering aan huis vanaf €29 | Gratis click & collect in de winkel

Hoe kies ik het juiste windsurfmateriaal?

Tuigage is de verzamelnaam voor alle elementen die verband houden met het zeil van een boot: mast, touwwerk, zeilen enz. Bij windsurfen heb je een zeil (voor freeride of free race), een mast, een giek en een trapeze nodig. Wij helpen je de juiste keuze te maken.

Het juiste zeil en de juiste surfplank kiezen Bovenaan de pagina

Bij de keuze van je windsurfplank moet je letten op drie criteria. Die elementen houden allemaal verband met elkaar en zullen de doorslag geven bij de keuze van je materiaal: 

- Je niveau; 

- Je lichaamsbouw; 

- Je gebruik (windsurfen, funboard).

Het zeil is de motor van de  windsurfplank, en moet worden aangepast en bijgeregeld volgens de weersomstandigheden. Naast de weersomstandigheden moet je ook rekening houden met je lichaamsbouw om optimaal te kunnen windsurfen.
De keuze van je windsurfplank en de afmeting van je zeil hangt af van: 

- Je niveau; 

- Je gewicht; 

- De windkracht - je moet de grootte van je zeil aanpassen aan de windkracht.


> Je niveau en gebruik:


o RECREATIEF of INITIATIE:

Bij lichte of matige wind.

Je wil (opnieuw) beginnen met windsurfen. Je wil samen met je kinderen windsurfen.
Je gaat windsurfen op een meer of kalme zee en bij windkracht 2 of minder.
Dan moet je kiezen voor een grote surfplank en een zeil dat is aangepast aan je niveau en lichaamsbouw.


o FREERIDE:

Je houdt van planeren en snelheid, bij het windsurfen staan je voeten stevig vast in de voetbanden. Je kunt surfen op een zee met kleine golven en bij meer dan windkracht 5.
Kies dan voor een veelzijdige freeride windsurfplank waarmee je heel wat kunt bijleren.


o WAVE:

Je beheerst de golven, je kunt springen over de golven of van een brekende golf surfen, jouw ideale windsurfplank is goed hanteerbaar en licht, de zeilen zijn eveneens goed hanteerbaar en verstevigd.
Kies een windsurfplank voor waven of voor freestyle, klein en dus bijzonder goed hanteerbaar.


> Kenmerken waar je rekening mee moet houden:


o GEMAKKELIJKE TOEGANG

- Windsurfplank: hoe groter de plank, hoe gemakkelijker het gebruik. Een grote plank zal een groot drijfvermogen hebben en je helpen om stabiel te blijven in het begin.
- Zeil: hoe kleiner het zeil, hoe gemakkelijker in gebruik. We herinneren er echter aan dat je ook rekening moet houden met je lichaamsbouw, niveau en met de windkracht.


o HANTEERBAARHEID

- Windsurfplank: Korte windsurfplanken zijn gemakkelijker te hanteren en dus gemakkelijker om sprongen en figuren mee te maken.
- Zeil: hoe kleiner het zeil, hoe beter hanteerbaar, maar voor grote of zwaardere personen is een groter zeil aan te raden. Ook met het weer moet je rekening houden.


o LICHTHEID:

- Windsurfplank: de sandwich constructies zorgen ervoor dat de planken heel wat lichter zijn.
- Zeil: het gewicht van een zeil wordt deels verklaard doordat er heel wat latten in zitten. Voor beginners worden zeilen met 4 of 5 latten aanbevolen omdat die lichter zijn.


o STEVIGHEID

- Windsurfplank: de stevigheid van je plank zal afhangen van het materiaal waarvan hij is gemaakt.
- Zeil: gerasterde stoffen voor de zeilen maken het zeil beter bestand tegen de golven.


o VERMOGEN

- Zeil: een holler profiel en meer latten.

De juiste mast en giek kiezen Bovenaan de pagina

Er zijn 2 grote soorten van masten:


o Masten met een standaard diameter met 30% carbon en 45% carbon zijn beter geschikt voor grote zeilen omdat ze een betere dynamiek hebben over een grotere hoogte.


o Masten met een kleinere diameter (RDM) met 75% carbon zijn dan weer meer geschikt voor de recentere zeilen en in het bijzonder voor kleine zeilen of wave zeilen omdat ze sterker zijn. Voor dit soort masten heb je RDM verlengers of adapters nodig.
Hoe hoger het carbonpercentage, hoe lichter en nerveuzer de mast en hoe beter je dus kunt presteren.


Opgelet: omdat de meeste masten uit twee delen bestaan, is het erg belangrijk dat je controleert of de 2 delen stevig in elkaar zitten wanneer je het zeil optuigt omdat anders de mast zou kunnen breken tijdens het windsurfen.


Je moet een mast en giek altijd kiezen volgens de grootte van je zeil.


Hieronder vind je een overeenstemmingstabel volgens de zeiloppervlakte in m²:

Ter informatie: een mast van 17 is uiterst soepel, terwijl een mast van 35 erg stijf is.

De juiste trapeze kiezen Bovenaan de pagina

De juiste keuze van trapeze is van cruciaal belang om comfortabel te kunnen windsurfen.


Het assortiment heeft 2 grote soorten windsurftrapezes:
De zittrapeze:

Dankzij de kruisbanden, kun je in een zittrapeze in een meer zittende houding surfen.
Dit type trapeze, dat vooral steun biedt ter hoogte van de billen, wordt vaak gebruikt op longboards in slalom race of bij freeride met zeilen met veel power.
De haak bevindt zich relatief laag;

De waist trapeze:

Zoals de naam het aangeeft, wordt een waist trapeze rond het middel gedragen.
De modellen zijn min of meer stijf. Een waist trapeze zonder kruisbanden heeft een haak die hoger wordt bevestigd, zodat je je gemakkelijker kunt loshaken. Meer geschikt voor minder krachtige zeilen, je surft eerder in rechte lijn.


Een trapeze is een belangrijk element, je zult er uren in doorbrengen, daarom moet je letten op het comfort en ook op de goede ondersteuning.


Welke trapeze je kiest, zal dus afhangen van de manier waarop je windsurft:


o Recreatief freeriden: je gaat vooral windsurfen wanneer het minder dan windkracht 5 is en op een grote windsurfplank, voor jou is een waist trapeze ideaal omdat je hem vaak zult moeten loshaken van het tuigage (het geheel van uitrustingen) en doordat de haak zich hoog bevindt, wordt het loshaken gemakkelijker;


o Slalom race: je maakt lange rakken met krachtige zeilen, een zittrapeze is meer geschikt voor optimale trekkracht en comfort;


o Wave en freestyle: omdat je vaak van houding verandert, moet je kiezen voor een waist trapeze die je gemakkelijk kunt losmaken en waarmee je meer rechtop surft.


Voor wie op grote watervlakken surft of voor mensen met rugklachten is een zittrapeze aanbevolen, omdat de belasting wordt verdeeld en je dus je krachten kunt sparen.

In elk geval moet je de juiste maat van trapeze kiezen.


De bevestiging: 


Het is ook belangrijk om de juiste bevestiging te kiezen, die de trapeze vastmaakt aan de giek (boog rond het zeil om het zeil te bedienen). Er zijn bevestigingen in verschillende maten.