Gratis Levering aan huis vanaf €29 | Gratis click & collect in de winkel

Hoe kies ik de juiste toiletteerbenodigdheden?

Toiletteren is alles wat je doet om je paard er mooi te laten uitzien en biedt: De gelegenheid om je paard van alle kanten nauwkeurig te bekijken en ongewone dingen op te merken (heeft het ergens pijn, zijn er wondjes te zien, blessures, huid- of voetproblemen, vertoont het paard ongewoon gedrag). Een massage van de opperhuid en huidspieren is goed voor een gezonde huid. Het ontspant de spieren en stimuleert de bloedsomloop en de meeste paarden vinden het fijn. De verzekering dat de voeten en hoeven regelmatig worden onderzocht. Tot slot, een genietmoment dat de band met je paard hechter maakt. We geven je een aantal tips die je zullen helpen een keuze te maken.

De verzorgingskoffer Bovenaan de pagina

Een verzorgingskoffer is niet zomaar een allegaartje van borstels, maar een verzameling specifieke instrumenten. Elk met een specifiek gebruik en ontworpen om de vaak gevoelige paardenhuid niet te verwonden.
Een verzorgingskoffer moet minstens het volgende bevatten:
Een hoevenkrabber.


Een roskam om grof vuil en modder te verwijderen


Een harde borstel voor langharige vacht, manen


Een zachte borstel voor kortharige vacht, afwerking


Een spons voor de ogen en neusgaten


Een kam voor de manen


Hier kun je nog andere zaken aan toevoegen zoals een glansdoek, andere borstels...

Wordt gebruikt om vastgeklitte haren los te kammen of stalstro uit te borstelen.
Een paard roskammen doe je met draaiende en masserende bewegingen.
Opgelet bij paarden met een dunne huid, geschoren paarden of paarden die snel geïrriteerd raken.
Om ervoor te zorgen dat de roskam zijn rol goed blijft vervullen, moet je hem regelmatig bevrijden van stof en haren door op de harde achterkant te kloppen. 


Er bestaan verschillende roskammen: 


Metalen roskam: Met ovale vorm, bestaande uit geribbelde en ronde lamellen, voorzien van een lus op de rug om gemakkelijker in je hand te houden. Mag niet worden gebruikt op plaatsen waar de huid dun is en je de beenderen kunt voelen. Dit type roskam is voordelig en doeltreffend, een nadeel is dat hij roest en kan vervormen bij een val of wanneer het paard erop trapt.


Amerikaanse roskam: Bestaande uit getande concentrische cirkels in soepel metaal.
Mag niet worden gebruikt op plaatsen waar de huid dun is of op een kortharige vacht, omdat hij snijwonden kan veroorzaken. Ideaal voor paarden die in de wei staan, om loszittende haren te verwijderen bij de rui in het voorjaar.


Rubberen of kunststof roskam: Heeft identiek dezelfde vorm als de metalen roskammen. Maar omdat het materiaal minder hard is, is hij misschien iets minder doeltreffend. Het voordeel is dan weer dat dit soort roskammen niet vervormt. Ze kunnen voor het hele paard worden gebruikt.


Finse roskam: Kunststof borstel met een heleboel soepele "pennen". Wordt heel vaak gebruikt want deze roskam is:
Efficiënt
Goedkoop
Onvervormbaar
Het enige nadeel is dat de roskam na verloop van tijd verslijt. Dit type is ook geschikt om de staart en de manen te ontwarren.

De harde borstel Bovenaan de pagina

Dit is de eerste borstel die je gebruikt op een vuile vacht. De haren zijn langer en staan verder uit elkaar dan bij een zachte borstel. Deze borstel mag je niet gebruiken op een gevoelige huid of bij een geschoren paard.

Je kunt hem ook gebruiken om de staart te ontwarren.

De zachte borstel Bovenaan de pagina

Zoals de naam al laat vermoeden, is deze borstel absoluut niet agressief en daarom kun je hem op het hele paard gebruiken.
Wordt gebruikt om stof te verwijderen en de vacht glad te borstelen zodat hij mooi glanst.
In het ideale geval zijn de haren van natuurzijde.
Vaak zijn ze ook in kunststof omdat dat goedkoper is.

De accessoires Bovenaan de pagina

Glansdoek

Dit is heel eenvoudig een soepel lapje in goed absorberende stof waarmee je het laatste oppervlakkige stof verwijdert en de vacht laat glanzen. De doek moet regelmatig worden gewassen.
 
Kam

In kunststof of in aluminium, met of zonder steel, wordt voornamelijk gebruikt voor de manen. Je kunt hem ook gebruiken bij het toiletteren van de staart...
 
Hoevenkrabber

Een haak, meestal in metaal, met een steel. Wordt gebruikt om de onderkant van de hoeven schoon te maken. Bij sommige hoevenkrabbers hoort een hard borsteltje waarmee je de holle ruimten en straal nog beter kunt schoonmaken.


Spons

Bij voorkeur een natuurspons, wordt gebruikt om de ogen, mond, neusgaten, schede en anus van het paard schoon te maken met helder water. Hoewel de neusgaten door heel wat ruiters vergeten worden, is het toch nodig om ze te wassen, om te vermijden dat ze verstopt raken en het paard last krijgt van zijn ogen ("lopende" ogen).


Onze tip:
Een goede lichaamshygiëne van een paard betekent dat het elke dag wordt verzorgd, voor en na het werk.
Een set verzorgingsmateriaal mag slechts voor één paard worden gebruikt en moet regelmatig worden gewassen en ontsmet.
Voor meer gemak kun je alle verzorgings- en toiletteerartikelen bij elkaar in een tas of koffer bewaren.