Gratis Levering aan huis vanaf €29 | Gratis click & collect in de winkel

Schoenen voor nordic walking kiezen

Per uur dat je aan nordic walking doet, zet je ongeveer 6.000 stappen. Bij elke stap moeten je voeten één tot anderhalf keer je lichaamsgewicht dragen. Dat betekent dat je schoenen tussen de 12 en 34 ton moeten kunnen dragen!!! Het is dus erg belangrijk om je schoenen voor nordic walking met zorg te kiezen. Voor nordic walking kun je een lage of hoge schoen kiezen. De schoenen moeten in elk geval steeds licht, sterk en goed verlucht zijn. Vaak zit in de tip van de schoen een dikke vulling om blessures te voorkomen. Om die reden vallen nordic walking schoenen eerder klein uit. Aarzel niet om een halve of zelfs een hele maat groter te kiezen dan je gewone schoenmaat! De schoenen moeten ook licht en soepel zijn, zodat je je voet op de juiste manier kunt afrollen en snel na elkaar stappen kunt zetten. Een goede grip zorgt ervoor dat je op verschillende ondergronden kunt lopen (harde of drassige grond). Tot slot zal een stevige schoen je beschermen tegen natuurlijke hindernissen en tegen je stokken. Hier zie je uitvoeriger de verschillende criteria waar je rekening mee moet houden:

De kenmerken van een goede schoen Bovenaan de pagina

De vorm van de zool


De zool is voorzien van noppen voor een goede grip.


 - Voor wegen, straten of parken raden wij schoenen aan met lage noppen, dit soort schoenen rolt soepeler af.
- Als je echter over andere soorten terreinen wandelt, raden wij schoenen met duidelijke noppen aan omdat daar een goede grip belangrijk is.


De hak


De hak is het achterste gedeelte van de schoen, waar de hiel op rust. Dit deel van de schoen is belangrijk omdat je het gebruikt bij elke stap die je zet. Hoe sneller je stapt, hoe groter de impacthoek. Een goede hak zorgt ervoor dat het wandelen prettig is en dat je goed in evenwicht bent.


De buiging van de zool aan de voorvoet


Wanneer je je schoen plat neerzet, bekijk je het deel van de zool aan de voorvoet. Dit deel is uiterst belangrijk omdat het zorgt voor de voorstuwing wanneer je stapt. De buiging op die plaats van de schoen zal ook bepalen hoe je tenen in de schoen zitten.
Hoe platter de zool, hoe meer je tenen tegen de bovenkant van de schoen komen.

De soepelheid Bovenaan de pagina

De ideale schoen om goed te presteren, is een soepele schoen.
In een stijve schoen kun je niet de volledige voortstuwingskracht van je voet benutten.
Een soepele schoen volgt gemakkelijker de vorm van je voet en maakt het afrollen van de voet gemakkelijker.

De stabiliteit Bovenaan de pagina

Zodra je de geasfalteerde wegen verlaat, kan de weg meer kronkelig worden. Om blessures als verstuikingen of gewrichtspijn te vermijden, heb je aangepaste schoenen nodig.
- Om verzekerd te zijn van een goede stabiliteit, raad Decathlon je schoenen met een brede zool aan (meer stabiliteit). Die schoenen moeten je voeten goed ondersteunen.
- Het bovenwerk (het deel dat de bovenkant van de voet bedekt) moet eveneens je voet ondersteunen. Bovendien is het voor meer stabiliteit belangrijk dat je schoenen perfect aansluiten op de vorm van je voeten.

De demping Bovenaan de pagina

De demping bepaalt in welke mate de schoenen schokken opvangen. Hoe meer demping, hoe minder je schokken zult voelen, en hoe beter je geraamte beschermd is tegen schokken van de hiel op de grond. Toch kan een schoen met te sterke demping afbreuk doen aan je prestaties, doordat de schoen minder dynamisch is bij de afzet.

De juiste maat Bovenaan de pagina

Tijdens en na de inspanning zullen je voeten van nature wat opzwellen. Om er zeker van te zijn dat je passende schoenen koopt, raden wij je aan je schoenen aan het eind van de dag of na een sportieve inspanning te passen.


Bovendien kun je best schoenen passen met de kousen die je zult dragen wanneer je aan nordic walking doet.

Thermisch comfort Bovenaan de pagina

Weinig dingen zijn zo onaangenaam als schoenen waarin je transpireert. Met het thermisch comfort moet je dus zeker rekening houden:


- Sommige materialen zorgen ervoor dat de schoenen beter ademen, waarbij ze warmte afvoeren en frisse lucht binnenlaten.
- Als je schoen op sommige plaatsen knelt, kan de druk zorgen voor een verhit gevoel.
Een wandelaar met goede schoenen zal dat probleem niet hebben.
- De warmte zal sneller worden afgevoerd uit de schoen indien het bovenwerk (de bovenkant van de schoen) lager is.

Waterdichtheid Bovenaan de pagina

Als je bij elk weer wil wandelen, moet je veel belang hechten aan de waterdichtheid van je schoenen.

Ontdek ons assortiment schoenen voor nordic walking: Bovenaan de pagina