Gratis Levering aan huis vanaf €29 | Gratis click & collect in de winkel

Hoe kies ik de juiste ruiterlaarzen?

De ruitersport is een sport waarbij de beoefenaars het juiste schoeisel moeten dragen, zowel vanuit technisch als esthetisch oogpunt. Daarom geven we je een aantal tips die je zullen helpen het juiste schoeisel te kiezen.

Waarom rijlaarzen dragen? Bovenaan de pagina

Kenmerken

Om een doeltreffende bescherming te bieden, moeten rijlaarzen de hele kuit bedekken, zonder tot in de knieholte te komen zodat ze niet hinderen bij het buigen van het been. Ze moeten een hak hebben om gemakkelijk los te komen uit de stijgbeugels wanneer de ruiter valt.
Rijlaarzen in synthetisch materiaal zijn gemakkelijk te onderhouden en volkomen waterdicht.
Leren rijlaarzen moeten regelmatig worden onderhouden en worden aanbevolen voor wedstrijden.


Voordelen

Rijlaarzen beschermen de binnenkant van de kuit tegen het schuren van de stijgbeugelriemen. Ze zorgen ervoor dat de benen steviger vast zitten.


Nadelen

Ze zijn niet altijd even bruikbaar voor het vanop de grond trainen van het paard.

Waarom boots kiezen? Bovenaan de pagina

Kenmerken

De rubberen zool en het sterke leer staan garant voor stevigheid en duurzaamheid.  Dankzij de hak komen je voeten gemakkelijk uit de stijgbeugels bij een val.


Voordelen

Boots zijn zowel geschikt om te dragen bij het rijden als voor het werken vanop de grond. Dankzij hun geribbelde zool zijn boots geschikt voor elk soort terrein (natte, modderige grond of oneffen ondergrond).


Nadelen

De kuit is niet beschermd tegen het schuren van de stijgbeugelriemen. Maar dat kun je oplossen door minichaps te dragen.

Hoe kies ik de juiste minichaps? Bovenaan de pagina

Minichaps beschermen de kuiten van de ruiter tegen het schuren van de stijgbeugelriemen en behouden toch het contact met het paard. Het wordt aangeraden om ze goed aan te passen om plooien te vermijden of te voorkomen dat ze afzakken, vooral bij leren minichaps die gemakkelijker soepel worden.
Om de juiste maat te kiezen, moet je eerst je kuitomtrek meten en de hoogte die je nodig hebt.


In het schema hieronder is de kuitomtrek aangegeven met de letter "d"; de schachthoogte is aangegeven met de letter "H".
Hieronder de maattabel:

Meet je kuitomtrek "d" met een meetlint op de plaats met de grootste omtrek, terwijl je zit met je voeten plat op de grond. Meet vervolgens van je enkelgewricht tot aan je kniegewricht voor de hoogte "H". Door op die manier te meten, zorg je ervoor dat de minichaps je niet hinderen in de knieholte.


Voordelen

Wanneer je ze combineert met boots, bieden minichaps de voordelen van rijlaarzen. Dankzij minichaps zitten je benen steviger vast.


Materialen

Ze zijn in verschillende materialen verkrijgbaar.
De voor- en nadelen van elk materiaal:
Fluweel:
- voordelig / gemakkelijk aan te trekken
- aan te passen met klittenband
- sluiting met gesp
- rekt uit, dus niet te groot kopen
- regelmatig gebruik
- onderhoud: borstelen
Vet leer:
- waterdicht
- duurzaam, klittenbandsluiting
- intensief gebruik
Volnerfleer:
- mooi
- model met elastiek om beter aan te sluiten