Gratis Levering aan huis vanaf €29 | Gratis click & collect in de winkel

Hoe kies ik de juiste rolschaatsen?

Om te rolschaatsen moet je goede controle hebben over je lichaam en heb je een goed evenwichtsgevoel en doorzettingsvermogen nodig. Om veilig te rolschaatsen, is het heel belangrijk dat je op eigen tempo vorderingen maakt en dat je geen stappen in het leerproces overslaat. In deze gids vind je alle informatie die je nodig hebt om de juiste rolschaatsen te kiezen, aangepast aan je niveau.

Meer weten over rollers Bovenaan de pagina

Als je pas begint met rolschaatsen, kunnen een aantal technische termen misschien niet zo duidelijk zijn. Wij leggen ze voor je uit.

1) ABEC

ABEC is een norm voor lagers. Hoe lager de ABEC, hoe trager de rotatiesnelheid. Of, duidelijker gezegd, beginners kiezen best voor lagers van het type ABEC 3 zodat ze gemakkelijker leren hun evenwicht te bewaren.

2) Hardheid en diameter van de wielen

De hardheid van de wielen wordt aangeduid met "A". De wielen van rolschaatsen zijn breder dan de wielen op inlineskates en gaan van 59 tot 62 mm op de modellen van Oxelo. De hardheid van de wielen verschilt, maar ligt meestal in de buurt van 78A, dat wil zeggen een zacht wiel. Die zijn comfortabeler in het gebruik en bieden meer grip.

3) Een composiet of een aluminium frame?

- Een composiet frame is soepeler in het gebruik en absorbeert veel trillingen, het is echter minder reactief.

- Een aluminium frame vind je terug op de rolschaatsen voor gevorderde en ervaren rolschaatsers. Het is stijver en biedt dus meer precisie en reactiviteit.

Rolschaatsen, dé vintage stijl Bovenaan de pagina

Rolschaatsen ligt aan de oorsprong van het inlineskaten. Het ontstond meer dan 30 jaar geleden en heeft een snelle evolutie gekend, tot de inlineskates die we vandaag kennen.
Toch zijn er nog heel wat mensen die de voorkeur geven aan de enige echte "old school" rolschaatsen. Rolschaatsen zijn wendbaar, stabiel en comfortabel, je zit er even gemakkelijk in als in je baskets.
Vandaag wordt op veel verschillende manieren gerolschaatst, om tochtjes te maken, voor sprongen of zelfs om te dansen, het skate dance.
Het belangrijkste voordeel van dit type roller is dat je ze kunt aanpassen aan je schoen. Je kunt eindeloos kiezen tussen verschillende stijlen. Toch raden wij je aan om een halfhoge basketschoen te dragen die de enkel goed ondersteunt, en met een voldoende dikke zool om de schokken van sprongen op te vangen.

Rolschaatsen voor beginners en gevorderden Bovenaan de pagina

Je wil weten hoe het voelt om op vier wielen te rolschaatsen, je wil stabiliteit, comfort en stijl, dan hoef je niet verder te zoeken: rolschaatsen zullen perfect voldoen aan je verwachtingen.
Voor beginners is een composiet frame aan te raden, dit materiaal is soepeler voor meer comfort bij het rolschaatsen en vangt trillingen goed op, hoewel het ook iets minder reactief is.

Kies grote en zachte wielen om een val te voorkomen en te leren hoe je je evenwicht bewaart.
De ROLSCHAATSEN 5 OXELO zijn ideaal voor dit niveau.

Rolschaatsen voor gevorderden en experts Bovenaan de pagina

Je hebt een bepaald niveau bereikt en verwacht meer van je rolschaatsen. Je wil een nerveuzere rolschaats. Nu kun je kiezen voor modellen met een aluminium frame, die heel wat reactiever en preciezer zijn dan de rolschaatsen met composiet frame.
Kies een rolschaats met iets hardere wielen dan de rolschaatsen voor beginners.
De wielen moeten nog steeds vrij groot zijn om even comfortabel te zijn als je oude rolschaatsen.
De ROLSCHAATSEN 7 OXELO zullen aan je verwachtingen voldoen. Deze zijn uitgerust met Kryptonics wielen van 62 mm, hét merk in de rolschaatswereld.