Gratis Levering aan huis vanaf €29 | Gratis click & collect in de winkel

Hoe kies ik de juiste rollers voor kinderen?

Om te skaten moet je goede controle hebben over je lichaam en heb je een goed evenwichtsgevoel en doorzettingsvermogen nodig. Om veilig te skaten, is het heel belangrijk dat je op eigen tempo vorderingen maakt en dat je geen stappen in het leerproces overslaat. In deze gids vind je alle informatie die je nodig hebt om de juiste rollers te kiezen, aangepast aan de leeftijd en het niveau van het kind. Hoe kies ik de juiste fitness-skates? DECATHLON geeft je alle tips en nuttige informatie om je te helpen de juiste skates te kiezen volgens je niveau.

Meer weten over rollers Bovenaan de pagina

Wie pas begint met rollerskaten kan het soms moeilijk hebben met een aantal technische termen.
1) ABEC

ABEC is een norm voor lagers. Hoe hoger de ABEC, hoe hoger de rotatiesnelheid.
Of, om het duidelijker te maken, voor een kind zijn lagers van het type ABEC 1 aan te raden, hiermee kan het beter zijn evenwichtsgevoel ontwikkelen.
2) De hardheid en diameter van de wielen

De hardheid van de wielen wordt aangeduid in "A". Zo is een 78A wiel een zacht wiel. Het zal veel gebruikscomfort en grip bieden. Maar het zal ook sneller verslijten.
Een 88A wiel zal dan weer harder zijn en een reactiever contact met de grond bieden, en minder snel slijten.
3) Composiet of aluminium frame?

- Een composiet frame is soepeler in het gebruik en zal comfortabeler zijn doordat het trillingen absorbeert. Het is daarentegen minder reactief.
- Een aluminium frame vind je terug op rollers voor ervaren skaters. Het is stijver, voor meer precisie, reactiviteit en gevoel.

De maat van je skate afstellen Bovenaan de pagina

Kindervoeten groeien snel. Een roller die meegroeit, zal dus het meest geschikt zijn voor een skater in de dop. Al onze skates zijn minstens 3 maten verstelbaar. Het verstellen is heel eenvoudig, via een systeem met lipje of hendel naargelang het model.

Rollers voor beginners Bovenaan de pagina

Vanaf 5 jaar kan een kind beginnen met rollers. Om veilig te skaten, kun je beter aangepast materiaal voor beginners kiezen om zijn eerste toertjes op skates te maken. Om veilig te skaten, zijn de rollers voor beginners uitgerust met speciale lagers om te leren skaten en een stijve schaal die de voet van je kind goed ondersteunt en beschermt.

Rollers voor gevorderden Bovenaan de pagina

Je kind heeft de basistechnieken onder de knie, kan remmen en bochten maken, en is klaar om langere afstanden af te leggen. Het skaten wordt gemakkelijker maar uit nieuwsgierigheid zal je kind willen experimenteren en nieuwe sensaties ontdekken.
Om hem hierbij te begeleiden, heeft hij een beter frame nodig. Een composiet frame en lagers van minstens ABEC 1 zijn een must voor je kind om gemakkelijker te skaten.
Ze zijn soepeler en reactiever en geschikt voor de eerste tochtjes op skates.

Rollers om nog beter te presteren Bovenaan de pagina

Er komt een moment waarop je kind de basis van het skaten op asfalt helemaal beheerst: lagers van het type ABEC 1 en een composiet frame voldoen niet langer aan zijn behoeften.
Om verder te evolueren, heeft je kind een frame nodig dat beter bestand is tegen belastingen:  

o Lagers ABEC 3 tot 5 om comfortabeler te skaten  

o Een aluminium frame dat reactiever is dan de composiet versie 

o Grotere wielen