Gratis Levering aan huis vanaf €29 | Gratis click & collect in de winkel

Hoe kies ik de juiste pijlen?

Wanneer je pijlen kiest, moet je eraan denken dat de lengte en het materiaal van de pijl de belangrijkste kenmerken zijn...

De lengte Bovenaan de pagina

De lengte is een bepalend criterium in de keuze van je pijlen.
Een pijl die te kort is, is gevaarlijk terwijl een pijl die te lang is tot minder nauwkeurigheid leidt. 


De ideale lengte van de pijl zal afhangen van je treklengte. Om je treklengte te kennen, moet je een boog uitproberen. Neem de boog in de hand, zonder pijl en ga in schiethouding staan. De afstand tussen de pees (waar je inkeping van je pijl) zou plaatsen en de klicker (net naast de plaats van de pijloplegger) is je treklengte.
Breng vervolgens de pees weer in normale positie zonder loslaten om je boog niet te beschadigen.


De ideale lengte van je pijl zal overeenstemmen met je treklengte + 1 à 1,5 inch (dat is 2,5 tot 4 cm).


Tip van Decathlon: Let op dat je een te korte pijl neemt wanneer je treklengte groter zou kunnen worden. De treklengte van iemand in volle groei of die snel vorderingen maakt, kan snel toenemen.

Het materiaal van de pijlen Bovenaan de pagina

De diameter en dikte van de schacht verschilt: die zullen anders zijn volgens de treklengte en het vermogen van de schutter. Er zijn 4 soorten schachten.


Schachten in aluminium


Ideaal voor korte en middellange afstand. Ze zijn wat te zwaar voor lange afstanden.
Een schacht in aluminium heeft een lange levensduur. Een pijl in aluminium is ideaal voor beginners omdat hij door zijn gewicht de gevolgen van een losfout beperkt.


Schachten in koolstof


Prima geschikt om ver te schieten. Ze zijn sterk en onvervormbaar, en lichter dan schachten in aluminium. Ook is hun diameter kleiner. Ze geven betere resultaten op de doelschijf dan pijlen in aluminium.


Schachten in aluminium/koolstof

Dit zijn de beste, maar ook de duurste schachten. Ze bestaan uit een laag van elk materiaal en combineren de voordelen van beide: licht, geschikt voor elke afstand, sterk... 


Houten pijlen

Houten pijlen worden weinig gebruikt. Meestal worden ze gebruikt bij een "longbow".

Ontdek ons assortiment pijlen en accessoires:

De uitrusting Bovenaan de pagina

Voor boogschieten heb je minstens volgende accessoires nodig: een pijlkoker, een tab om je vingers te beschermen, een armbeschermer om je onderarm te beschermen, een vizier en een pijloplegger.