Gratis Levering aan huis vanaf €29 | Gratis click & collect in de winkel

Hoe kies ik de juiste petanqueballen?

Je keuze zal afhangen van verschillende criteria: hoe vaak je speelt, het materiaal van de ballen en je speelstijl.

Spelfrequentie Bovenaan de pagina

Iemand die af en toe recreatief petanque speelt, zal andere petanqueballen kiezen dan iemand die regelmatig speelt. 


Recreatieve speler

De recreatieve speler zal ballen voor recreatief gebruik kiezen. Die zijn lichter dan de ballen die zijn goedgekeurd door de Fédération Française de Pétanque. Ze zijn minder duurzaam en vertonen sneller krassen door het spelen. 


Regelmatige speler De regelmatige speler zal eerder kiezen voor ballen die zijn goedgekeurd door de Fédération de Pétanque.

Petanqueballen volgens je speelstijl Bovenaan de pagina

In het petanquespel zijn er drie rollen: de tireur, de pointeur en de milieu: 


De tireur

Zijn rol is om zijn bal met veel kracht te gooien, zodat deze tegen een bal van de tegenstander botst en die verder weg rolt. De tireur heeft ballen met een grote diameter nodig (74 tot 78 mm) om de kans op contact te vergroten. De ballen moeten ook licht zijn (680 en 720 g) en zacht om vermoeidheid en opstuiten te beperken, en glad zodat hij niet aan de hand blijft plakken op het ogenblik van de worp. 


De pointeur

Zijn rol is om zijn bal zo te gooien dat die zo dicht mogelijk bij het but landt. De pointeur heeft kleine ballen nodig (diameter 71 tot 74 mm), die vrij zwaar moeten zijn (tussen 710 en 740 g) voor een betere controle, hard om bestand te zijn tegen schokken en gegroefd om beter te blijven liggen op de grond. 


De milieu

Vervult naargelang het geval de rol van tireur of van pointeur. Een milieu heeft halfzachte ballen nodig met weinig groeven. Kortom, een goed compromis tussen de ballen voor tireur en pointeur. De ballen hebben een gemiddelde diameter (tussen 72 en 76 mm) en gemiddeld gewicht (tussen 670 en 700 g). 


Opmerking: De diameter van je petanqueballen zal ook sterk afhangen van de grootte van je handen, meet ze in de winkel voordat je petanqueballen kiest.

Een metaal kiezen Bovenaan de pagina

Er zijn 3 verschillende soorten metaal. Elke soort heeft zijn eigen kenmerken:


Roestvrij staal

Dit metaal roest niet en heeft dus geen onderhoud nodig. Afhankelijk van je speelstijl kun je kiezen voor zachte, halfzachte of harde ballen in roestvrij staal. 


Carbonstaal

Dit metaal is perfect geschikt voor spelers die gemakkelijk klamme handen hebben. Ze blijven goed in de hand liggen. Dit metaal kan roesten en moet goed worden onderhouden. Laat je petanqueballen niet in het nat liggen en maak ze schoon met een doek en een beetje olie. Afhankelijk van je speelstijl kun je kiezen voor zachte, halfzachte of harde ballen in carbonstaal. 


Brons

Petanqueballen in brons zijn erg zacht. Dit type ballen kun je gebruiken op een harde of aangestampte ondergrond om heel nauwkeurig te werpen.

De verschillende kenmerken van petanqueballen, de fabrikant, het materiaal (roestvrij staal, carbonstaal, ...) hebben een rechtstreekse invloed op de prijs, die kan gaan van 10 euro tot soms meer dan 250 euro.