Gratis Levering aan huis vanaf €29 | Gratis click & collect in de winkel

Hoe kies ik de juiste loopschoenen?

Lopen alleen is niet voldoende: een paar goede loopschoenen is essentieel. Als je blaren, verstuikingen of andere blessures wil vermijden, kun je maar beter een paar schoenen kiezen dat goed is aangepast aan je voeten. Daarom geven we je een aantal tips die je zullen helpen een keuze te maken.

Zorg voor de juiste maat. Bovenaan de pagina

Wanneer je loopt, glijdt je voet enkele millimeter, soms zelfs een centimeter naar voren. Wanneer je een paar schoenen past, zorg er dan voor dat je tenen de voorkant niet raken... om te vermijden dat je blaren of blauwe teennagels oploopt!
Er moet een ruimte van een centimeter zijn tussen je tenen en de voorkant van de schoen. Je loopschoenen zullen dus doorgaans een maat groter zijn dan je gewone schoenen.
Ken je je maat niet? Wil je meer informatie? Geen probleem, gebruik gewoon onze voetmeter.
Om je voetmaat in een oogwenk te kennen, ga je als volgt tewerk.
Meet in alle rust je voeten met onze voetmeter:
1. Download onze voetmeter 


2. Print de 2 bladzijden die samen een voetmeter vormen.


3. Knip de 2 delen uit en plak ze aan elkaar met plakband, op de stippellijn.


4. Leg de voetmeter tegen een muur aan en ga erop staan, met je rug tegen de muur. 


5. Duid je maat aan door een streepje te trekken waar je grote teen komt.


6. Tijdens en na een inspanning zullen de voeten van naturel wat opzwellen. Als je niet zonet een lichamelijke inspanning hebt gedaan, mag je gerust 1 cm bijtellen.

Houd rekening met je gewicht! Bovenaan de pagina

Iemand die 60 kg weegt, kiest niet hetzelfde model van schoenen als iemand die 90 kg weegt. Wanneer je meer dan 80 kg weegt, hecht dan veel belang aan schokdemping, kies voor een tussenzool gemaakt uit steviger schuim en een extra schokdempingstechnologie ter hoogte van de hiel en voorvoet.

Verharde of onverharde ondergrond? Bovenaan de pagina

Je schoen moet aangepast zijn aan de ondergrond waar je op loopt.
Als je op de weg loopt, is schokdemping erg belangrijk want het is op dit soort ondergrond dat schoenen het meest verslijten. Loop je op een onverhard terrein, kies dan voor een goede ondersteuning van de voet en een geribbelde zool die is aangepast aan natuurlijke hindernissen.

Wanneer je in de natuur loopt (trail), heb je een aangepaste uitrusting nodig voor meer veiligheid en om beter te presteren. Voor traillopen moeten je schoenen erg duurzaam zijn, je enkel goed ondersteunen en veel grip bieden.

Training of wedstrijden? Bovenaan de pagina

Voor een training of een wedstrijd is je doel niet hetzelfde. Het soort schoenen dat je draagt, zal dus ook anders zijn.
Voor training

Voor training of voor recreatieve lopers, raden wij schoenen aan met een gewicht tussen 300 en 400 g. Ze zijn doeltreffend op verharde en onverharde wegen en bieden stabiliteit, comfort en demping. 


Voor wedstrijden

In een wedstrijd wil je vooral prestaties neerzetten en wordt comfort minder belangrijk. Hiervoor raden wij lichte schoenen aan, met een gewicht tussen 150 en 280 g. Hoe meer ervaring de wedstrijdloper heeft en hoe beter hij presteert, hoe lichter zijn schoenen moeten zijn.

Wanneer zijn je schoenen aan vervanging toe? Bovenaan de pagina

Het is moeilijk om te zien hoe sterk je loopschoenen versleten zijn, omdat het slijten geleidelijk gebeurt. Je kunt aandachtig de plooi aan de tussenzool bekijken, eventuele scheuren, of knellende plaatsen.
Met zwaardere schoenen met een dikkere zool die voornamelijk voor training bestemd zijn, loop je ongeveer 1.500 tot 2.000 km.
Lichtere schoenen die bedoeld zijn voor wedstrijden moeten vaker worden vernieuwd, om de 300 à 500 km.

Op welk moment van de dag pas je loopschoenen het best? Bovenaan de pagina

Pas schoenen bij voorkeur op het einde van de dag.
Tijdens inspanningen zwelt je voet op en na meer dan 30 tot 45 minuten lopen beginnen je schoenen te knellen. Daarom raden wij je aan om je schoenen eerder op het eind van de dag te passen.