Gratis Levering aan huis vanaf €29 | Gratis click & collect in de winkel

Hoe kies ik de juiste kleding

De juiste kleding voor yachting: Om het meest te genieten van het zeilen, zelfs in moeilijke omstandigheden, moet je er in de allereerste plaats voor zorgen dat je droog blijft. Wanneer je huid vochtig is, krijg je het koud, daarom moet je kleding het transpiratievocht zo ver mogelijk van de huid afvoeren; maar tegelijk moet ze ook de lichaamswarmte vasthouden en verhinderen dat je nat wordt door regen, stuifwater en overslaande golven. Dat lukt het best door je te kleden volgens het laagjessysteem (in drie lagen). Om ervoor te zorgen dat het vocht wordt overgedragen van de ene laag naar de andere, kun je beter geen wol of katoen dragen, want die absorberen het vocht en houden het vast.

Het laagjessysteem (1), (2), (3) bij kleding Bovenaan de pagina

Om het meest te genieten van het zeilen, zelfs in moeilijke omstandigheden, is het van het grootste belang dat je droog blijft.
Wanneer je huid vochtig is, krijg je het koud, daarom moet je kleding het transpiratievocht zo ver mogelijk van de huid afvoeren; maar tegelijk moet ze ook de lichaamswarmte vasthouden en verhinderen dat je nat wordt door regen, stuifwater en overslaande golven.
Dit is het laagjessysteem (1), (2), (3).
Om ervoor te zorgen dat er een goede overdracht is tussen de lagen (1), (2) en (3), draag je bij voorkeur geen wol of katoen, want die absorberen het vocht en houden het vast.


Laag (1): Overdracht


Ondergoed en onderkleding wordt het dichtst op het lichaam gedragen en moet daarom transpiratie overdragen zodat die kan worden afgevoerd.
Kan bij zacht weer zo worden gedragen, of worden aangevuld met een thermische laag (2) en/of een beschermende laag (3).
De basislaag kan bestaan uit poloshirts, shorts en broeken op voorwaarde dat ze van synthetische stof zijn (bijv. polyester of polyamide). Sommige kledingstukken beschermen ook tegen de zon.

Laag (2): Isolatie

Fleece truien en vesten vormen de isolatielaag, ze houden het lichaam op temperatuur en voeren transpiratie af naar buiten. Sommige fleece truien of vesten zijn bovendien winddicht en/of waterafstotend.
Hoe zwaarder de stof, hoe beter hij isoleert.

Laag (3): Bescherming


Zeiljassen en hoge zeilbroeken beschermen tegen invloeden van buitenaf (wind, regen, stuifwater...). Hoe groter de index in mm (millimeter), hoe beter waterdicht de zeiljas.
Voor meer comfort kies je een ademende derde laag, om de overdracht en afvoer van transpiratie van de eerste en tweede laag te voltooien. Hoe lager de RET-index (=Resistance Evaporative Transfert), hoe meer ademend vermogen.


- RET* tussen 0 en 6: uitstekend

- RET* tussen 6 en 13: goed

- RET* hoger dan 13: gemiddeld.

(*RET: Resistance Evaporative Transfert)

De caban of zeemansjas Bovenaan de pagina

De caban is ontstaan tijdens het Tweede Franse Keizerrijk en diende om de zeelieden te beschermen tegen de kou en het nat tijdens de lange uren wachtlopen op het dek van het schip.
Doordat de jas zowel links als rechts kon worden geknoopt, konden ze zich steeds goed beschermen tegen de wind, ongeacht uit welke richting die kwam. Bij de hedendaagse zeemansjassen kun je dan wel niet meer kiezen hoe je hem dichtdoet, maar de dubbele knopenrij is wel bewaard gebleven, omdat die zo typerend is voor de zeemansjas. Dit type jas is onlosmakelijk verbonden met de marinestijl en wordt zowel op een boot als in de stad gedragen.
Omdat de zeemansjas ontworpen is voor recreatieve zeilers, is hij bestand tegen zout water, dankzij een behandeling die de hydrolyse die standaard coatings aantast, afremt. De zeemansjas voert ook de waterdamp af die door het lichaam wordt geproduceerd (RET<12). Dankzij de isolerende voering biedt hij ook een uitstekende thermische isolatie.

Zeiljassen Bovenaan de pagina

Zeevarenden en vissers, hebben altijd al behoefte gehad aan waterdichte kleding die hen droog hield bij slecht weer. In het begin waren de jassen vervaardigd van in olie gedrenkte katoen, het oliegoed, de latere zeiljekkers waren van een gecoate stof, vaak in een gele kleur. De snit moet ruim zijn omdat de jas over andere kleding heen wordt gedragen.
Een volledig outfit bestaat uit een broek, wanten en een zuidwester, een hoofddeksel dat de nek goed bedekt.
Een zeiljas is waterafstotend, de stof werd speciaal behandeld zodat druppels eraf glijden. Hij beschermt je tegen de wind, zowel wanneer je stilstaat als wanneer je actief bezig bent, is 100% waterdicht, ademend en droogt snel.

De jassen Bovenaan de pagina

Er zijn verschillende manieren om te zeilen, een goede jas is een jas die is aangepast aan het gebruik: van korte tochten op zee tot hoogzeezeilen, van mooi zomerweer tot hevige stormen op open zee.


Kustzeilen bij mooi weer


Dit type zeilers maakt korte tochtjes, zij zeilen nooit 's nachts maar lopen tegen de avond een haven binnen. Ze hebben een waterdichte en licht ademende jas nodig die beschermt tegen regen en wind. Deze jassen hebben een kraag tot onder de kin en een kap met eenvoudige verstelmogelijkheden. Dit type jassen is ook prima geschikt voor wie niet zeilt maar een waterdichte en lichte extra jas wil in marinestijl.


Zeilers die langs de kust en op open zee zeilen
Dit type zeiler doet mee aan wedstrijden of doet aan bij slecht weer aan kustzeilen, van haven tot haven maar nooit ver van een plaats om te schuilen. Hij wil droog blijven, ook wanneer het regent, dus waterdichtheid is belangrijk, hij wil ook een jas die goed ademt, zodat hij geen last heeft van transpiratie en een klam gevoel in de jas. Deze jassen hebben een hogere kraag en dubbele mouwboorden om te voorkomen dat het water binnenloopt langs de mouwen, bijvoorbeeld wanneer je de zeilen hijst in de regen. De kap is ook iets meer afgewerkt en heeft 2 verstelmogelijkheden.
 
Hoogzeezeilen

Dit type zeiler vaart uit bij elk soort weer. Hij doet mee aan intensieve wedstrijden of doet oversteken van meerdere dagen, een oversteek van de Atlantische oceaan... Zijn jas wordt zwaar op de proef gesteld en moet uitstekend waterdicht, ademend en waterafstotend zijn. Deze jassen hebben een erg hoge kraag, dubbele mouwboorden en een extra flap aan de binnenkant om water buiten en lichaamswarmte binnen te houden. De kap heeft 3 verstelmogelijkheden.

De zeilbroeken Bovenaan de pagina

Hoge zeilbroeken zijn waterdicht en bijzonder nuttig bij een stortbui of onweer. De stof werd behandeld en laat geen water door zodat je droog blijft. Ze zijn bedoeld voor wie regelmatig aan kustzeilen of hoogzeezeilen doet, of voor wie meedoet aan zeilwedstrijden.