Gratis Levering aan huis vanaf €29 | Gratis click & collect in de winkel

Hoe kies ik de juiste ijsschaatsen voor volwassenen?

Wie pas begint met ijsschaatsen kan het soms moeilijk hebben met een aantal technische termen. Deze sport heeft immers een heel eigen terminologie die niet altijd even begrijpelijk is voor niet-ingewijden. Maak je geen zorgen, wij helpen je op weg.

Schaatsen voor recreatief gebruik kiezen Bovenaan de pagina

Je wil de sensaties van het schaatsen ervaren en toch optimaal comfort genieten?
Hiervoor raden wij je aan te kiezen voor schaatsen met een scharnierende structuur die de bewegingen van de voet volgt, met een schoen die stevig genoeg is om schokken op te vangen en een tong in anatomisch schuim voor meer comfort. Het stalen mes waar de meeste ijsschaatsen mee uitgerust zijn, zorgt voor meer stabiliteit.

Kunstschaatsen kiezen Bovenaan de pagina

Zin om sierlijk en licht te schaatsen? 


Kies voor een schaats met een hoge schoen met 9 lussen voor een uitstekende ondersteuning van de enkel en stukken schuim die anatomisch zijn aangebracht in de schoen voor meer comfort. Stalen messen zorgen voor meer stabiliteit tijdens de verschillende figuren.

Meer weten over schaatsen Bovenaan de pagina

Hieronder vind je de uitdrukkingen die bij de schaatswereld horen.
 
Recreatieve schaatsen


o Scharnierende structuur: De scharnierende schaal van de schaats zorgt ervoor dat je voet goed wordt ondersteund en tegelijk veel bewegingsvrijheid heeft. De schoen en de tong gevoerd met anatomisch schuim zorgen voor meer comfort. Bovendien zorgen de aantrekgesp en strap ervoor dat je enkel extra goed wordt ondersteund tijdens het schaatsen.
 
Kunstschaatsen 


o Mes: Het mes is langer dan bij ijshockeyschaatsen. Hierdoor kun je stabieler, maar minder krachtig schaatsen. Het mes is voorzien van punten zodat je figuren kunt maken (pirouettes, sprongen, enz.).
o De schoen: Hier komt je voet in. Hij is verstevigd ter hoogte van de enkel voor meer comfort. Een buitenschaal op de schaats beschermt tegen stoten. Kunstschaatsen hebben tot 7 ogen en 4 haken om de enkel meer vrijheid te geven en om gemakkelijker figuren te kunnen uitvoeren. 


Ideale houding
Wanneer je rechtop staat, moet je hiel stevig vastzitten en je tenen lichtjes het uiteinde van de schaats raken. Wanneer je door je benen buigt, gaat de voet achteruit en raken je tenen het uiteinde van de schaats niet meer.