Gratis Levering aan huis vanaf €29 | Gratis click & collect in de winkel

Hoe kies ik de juiste handbalschoenen?

De schoen is een belangrijk onderdeel van de uitrusting van handbalspelers en -speelsters. De schoen heeft een invloed op je spel en er wordt te vaak te weinig aandacht aan besteed.

De schoen is een belangrijk onderdeel van de uitrusting van handbalspelers en -speelsters.
Je schoenen hebben invloed op je spel en op je lichamelijke gezondheid.
Helaas wordt het belang van goede schoenen veel te vaak miskend, hoewel ze in heel wat gevallen je gewrichten beschermen.

Je schoenen kies je volgens je positie. Bovenaan de pagina

Achterspelers veranderen vaak van richting en moeten zich goed kunnen afzetten, daarom hebben ze een model nodig dat goede ondersteuning en een behoorlijke demping biedt.


Vleugelspelers zijn dan weer echte sprinters: ze hebben soepele en lichte schoenen nodig, die dan vaak wat minder goed de enkels ondersteunen. Sommigen dragen zelfs de nog lichtere schoenen voor volleybal.


Een middenspeler zal, afhankelijk van zijn lichaamsbouw en speelstijl, een schoen kiezen die veel steun biedt of eerder een soepel model.

De kenmerken van een goede schoen Bovenaan de pagina

Bij handbal spring je vaak na elkaar en zet je verende stappen op een vaak vrij harde ondergrond.

Daarom geeft de demping van de zool de doorslag.

Zo bescherm je je knieën en andere gewrichten die zwaar worden belast. Sommige modellen hebben bovendien een uitneembare binnenzool, zodat je bijvoorbeeld een Sorbothane inlegzool in je schoenen kunt leggen (gemaakt van een materiaal dat van nature uitstekend schokken opvangt).


Steun
De manier waarop en de mate waarin de schoenen de enkels ondersteunen verschilt volgens het assortiment. Als gebruiker weet je zelf of je fragiele enkels hebt, en ook het feit of je met enkelbanden speelt zal bepalend zijn om te kiezen voor schoenen die meer of minder ondersteuning bieden.


Reactievermogen en zool
De buitenzool is meestal non-marking. Afhankelijk van de vorm kun je er snel mee van richting veranderen en krachtig afzetten.