Gratis Levering aan huis vanaf €29 | Gratis click & collect in de winkel

Hoe kies ik de juiste halters en schijven?

Om in alle gemoedsrust je spieren te versterken, is het belangrijk dat je het goede materiaal voor krachttraining kiest. Ontdek hier hoe je de juiste staven en gietijzeren schijven kiest.

De schijven Bovenaan de pagina

Het materiaal
De schijven zijn altijd in gietijzer. Dit is een erg zwaar materiaal. Het laat toe om met heel zware gewichten te werken die toch niet te omvangrijk zijn. Toch is er een verschil in schijven die voor 100% uit gietijzer zijn en rubberen schijven.
Gietijzer: de schijven zijn van 100% gietijzer.
Rubber: de schijven bestaan hoofdzakelijk uit gietijzer maar zijn voorzien van een rubberen rand die je vloer beschermt en ervoor zorgt dat de schijven niet veel lawaai maken.


Het gewicht van de schijven
Er bestaan heel wat verschillende soorten schijven (van 1 tot 20 kg). Kies dus de schijf volgens je mogelijkheden! Decathlon raadt je aan om verschillende lichtere schijven te kopen in plaats van twee heel zware schijven. Je kunt dus beter twee schijven van 5 kg aanschaffen dan één schijf van 10 kg. Op die manier kun je het gewicht aanpassen volgens je oefeningen.


De diametermaat
Wat wij de diametermaat noemen, is de diameter van het gat in het midden van de schijf. Die maat wordt opgegeven in millimeter. Er zijn twee soorten diameter voor de schijven, die passen op de twee soorten staven voor krachttraining: 28 mm en 50 mm.
Meestal zal je schijven van 28 mm nodig hebben. Als je met een staaf traint, zal de diameter 50 mm bedragen.

De staven voor krachttraining Bovenaan de pagina

Om veiliger te trainen, raadt Decathlon je aan om een fitnessbank te gebruiken.


Soorten staven voor krachttraining
Er bestaan twee soorten staven voor krachttraining: van 28 mm en van 50 mm De staaf van 50 mm is comfortabeler, soepeler en minder stijf dan de klassieke staaf van 28 mm. De schijven die hierop moeten komen, moeten een in het midden een gat hebben met een diameter van 50 mm. Die staaf is voornamelijk bedoeld voor intensief gebruik.


De verschillende gewichten en afmetingen
We hebben het hier over de klassieke staven. De klassieke staven verschillen in lengte en zijn dus meer of minder zwaar. De tabel hieronder helpt je om de staaf te kiezen die bij je past:

Sets voor krachttraining Bovenaan de pagina

Als je voor het eerst materiaal voor krachttraining aanschaft, of als je je materiaal wil vervangen, kun je opteren voor een set voor krachttraining.
De sets kunnen bestaan uit:


- een halter van 10 kg

- een koffer met twee halters (14 kg of 20 kg)

- twee halters + een staaf + schijven (52 kg of 93 kg of 140 kg)