Gratis Levering aan huis vanaf €29 | Gratis click & collect in de winkel

Het juiste surfboard kiezen

Om het perfecte surfboard te kiezen, moet je rekening houden met een aantal criteria. Kies in de eerste plaats een board dat is aangepast aan je lichaamsbouw en je niveau.

Lichaamsbouw en niveau Bovenaan de pagina

De tabel hieronder geeft een overzicht van de aanbevolen modellen volgens je niveau en gewicht:

Modellen
Kinderen 6'
Volwassenen 6'7 - 7' - 7'3
Volwassenen 7'9 - 8'
Volwassenen 8'6
Longboard volwassenen 9' en groter
Afmeting (cm) Gewicht van het board Niveau Aanbevolen gewicht in kg
177 X 49.5 X 7.8 3kg Beginner Kinderen tot 40 kg
198 X 53 X 6.3
213X52X7,8
220 X 53,8 X 6,7
4,4 kg Beginner/Gevorderde Volwassenen tot 60 kg
238 X 56.5 X 7.1
235 X 56 X 8.3
4,90kg Gevorderden/Ervaren Volwassenen tot 70 kg
258 X 59.2 X 10.6 6,7 kg Gevorderden/Ervaren Volwassenen tot 100 kg
274 x 55,9 x 7,3 8 kg Ervaren Volwassenen > 70 kg

Surfboards voor beginners zullen een stabiele vorm hebben, gemakkelijk te hanteren zijn, vervaardigd van schuimstof en met vinnen met zachte randen. Alle boards worden geleverd met een leash.


Surfboards voor wie regelmatig surft, zullen stijver zijn met verschillende vormen volgens de lichaamsbouw. Verschillende constructies die stevigheid en goede prestaties garanderen.

Hanteerbaarheid en stabiliteit Bovenaan de pagina

De hanteerbaarheid van een board hangt af van de afmeting en algemene vorm van het board. Hoe groter je surfboard , hoe gemakkelijker je kunt starten in de golven maar hoe minder goed hanteerbaar je board zal zijn. Hoe kleiner je surfboard , hoe meer inspanning je zult moeten leveren en hoe sportiever het surfen.
Hoe langer en uitgerekter de rondingen van je board zijn (outline), hoe meer het board geschikt is voor hoge golven. Hoe ronder de outline van je surfboard hoe beter het geschikt is voor zachte en meestal kleinere golven.
Een breed board zal beter drijven. De grote oppervlakte zal beter de energie van de golven opvangen, een voordeel in kleine golven. Een breed board zal echter ook te veel op het water drijven bij hoge snelheid (hoge golven) en dus minder goed hanteerbaar worden.
Andersom biedt een smal surfboard minder draagvermogen maar is het wel prima geschikt voor hoge en sterke golven. Doordat het zo smal is kun je gemakkelijker van de ene geul naar de andere gaan en het board goed controleren.

De verschillende boards Bovenaan de pagina

Shortboards van 1,50 meter (4'9) tot 2,10 meter (6'9)

Shortboarden is bedoeld voor ervaren surfers. Een shortboard is kort en smal en erg technisch. Door de zijranden is het nerveus en goed hanteerbaar en kun je er prima prestaties mee leveren.
Evolutive boards van 1,90 meter (6'2) tot 2,20 meter (7'2)

Om bij te leren.

De evolutive boards houden het midden tussen een shortboard en een mini-malibu, en zijn ontworpen voor surfers die vorderingen willen maken en/of goede surfers. Dit zijn boards van 1,90  tot 2,20  lang met een breedte van 49 tot 52 cm. Ideaal in alle soorten golven. Een uitstekend compromis tussen stabiliteit en hanteerbaarheid.
De malibus en foam boards van 2,20 meter (7'2) tot 2,60 meter (8'5)

Initiatie.
Malibus zijn de boards die het meest geschikt zijn voor beginners. Door hun lengte, breedte en volume geven ze al heel snel de eerste surfsensaties in kleine golven. Ze zijn comfortabel zijn en vertrekken gemakkelijk op elke golf, eigenschappen die door iedereen worden gewaardeerd. De foam boards zijn nog lichter en ideaal om te beginnen in kleine golfjes zonder zich te bezeren.
Longboards van 2,74 meter (9') of groter

Met hun vorm die geïnspireerd is op de boards van de jaren 60 zijn de longboards erg brede en stabiele boards. Ideaal voor kleine golven, de afmeting vraagt om een goede techniek voor het surfen op de line-up (lijn waar de golven vrij regelmatig breken) en bij het nemen van de eerste bochten.

Transport en kleine reparaties Bovenaan de pagina

- Een beschermhoes : beschermt je materiaal tegen de schokken van het transport.


- De noseguard (voor shortboards): beschermt de nose van je board en beschermt ook jou bij een schok. Accessoire dat nuttig is voor kleine reparaties aan een beschadigde nose.


- Reparatieset: zorgt ervoor dat je zelf je board kunt repareren.

Veilig surfen Bovenaan de pagina

Om veilig te surfen, moet je je aan een paar regels houden:


- De lengte van de leash (het koord) mag maximaal 1,9  bedragen voor shortboards, 2,4  voor minimalibus en 3  voor longboards.


- Wax (was) zorgt voor meer grip op je board. Je kiest de was volgens de watertemperatuur.
 

- De pad is een plaatje dat voor meer grip zorgt op je board. Vaak wordt het achteraan op het board geplaatst zodat je figuren zoals een roller kunt maken. Het wordt gebruikt om meer grip en precisie te krijgen.


- Een uv-werende top beschermt je tegen de zon en tegen irritaties door wrijving.

Tips van Tribord Bovenaan de pagina

- Houd je aan de voorrangsregels.


- Eén surfer per golf behalve indien twee surfers elk een andere richting uitgaan en elkaar daarbij niet hinderen.


- De surfer die zich het hoogst op de golf bevindt heeft de hele tijd voorrang.