Gratis Levering aan huis vanaf €29 | Gratis click & collect in de winkel

Hoe kies ik het juiste skateboard?

Om te skateboarden moet je goede controle hebben over je lichaam en heb je een goed evenwichtsgevoel en doorzettingsvermogen nodig. Om veilig te skaten, is het heel belangrijk dat je op eigen tempo vorderingen maakt en dat je geen stappen in het leerproces overslaat. In deze gids vind je alle informatie die je nodig hebt om een goed skateboard te kiezen, aangepast aan je leeftijd en niveau.

Het skateboard voor beginners Bovenaan de pagina

Vanaf de leeftijd van 4 jaar kunnen kinderen leren skateboarden, zittend of rechtopstaand.
Om veilig te skateboarden moet je materiaal kiezen dat bestemd is voor beginners, zodat ze optimaal kunnen genieten van de sensaties van het rijden op een plank op 4 wielen.
Om de veiligheid van je kind te verzekeren, zijn alle skateboards voor beginners voorzien van een breed deck, stevige trucks, plastic wielen en lagers met een lage rotatiesnelheid zodat het skateboard geen overdreven snelheden kan halen.

Skateboards voor gevorderden Bovenaan de pagina

De basis van het skateboarden, het remmen en bochten nemen heb je onder de knie, je kunt nu starten met de basisfiguren.
Zodra je goed kunt skateboarden, is het tijd om over te stappen op steviger materiaal.
Met een skateboard voor gevorderden kun je de eerste tricks proberen, zoals een ollie, een 180° of shove-it...

Skateboards om nog beter te presteren Bovenaan de pagina

Je kunt de belangrijkste figuren maken: kickflip, heelflip, 180° front en back, pop shove-it enz. Op dit niveau is het belangrijk dat je overstapt op aangepast en sterk materiaal zodat je skateboard bestand is tegen de schokken van grote gaps, ledges of rails.


Je moet dus overgaan naar een breder deck om goed en comfortabel neer te komen, met minstens ABEC 5 lagers, wielen aangepast aan je stijl (zie lexicon) en stevige trucks. Met dit materiaal kun je probleemloos naar het park trekken, naar bowls, ramps of gewoon de straat op.

Meer weten over je skateboard Bovenaan de pagina

Wie pas begint met skateboarden kan het soms moeilijk hebben met een aantal technische termen.
o De Grip: Tape die lijkt op schuurpapier en zorgt voor een goede grip, zodat je bepaalde figuren kunt maken. Dit deel is er ook verantwoordelijk voor dat schoenen snel slijten.
o De trucks: De verbinding tussen het skateboard en de wielen. Meestal zijn ze van aluminium. Het aandraaien van de truck bepaalt op welke manier je kunt skateboarden (vaster of losser aangedraaid).
o Het deck (samenstelling van het board): Kan bestaan uit Canadese es (de beste kwaliteit), uit een mengeling van Canadese es en andere houtsoorten of uit andere houtsoorten.
o Het deck (vorm/shape van het board): Eerst moet je kijken naar de breedte, daarna naar de buiging en lengte. De afmetingen worden vermeld in inch (1 inch = 1" = 2,54 cm).
 De voorkant van het board wordt nose genoemd (Engels voor "neus") en de achterkant is de tail (Engels voor "staart").

o De lagers:

Op een skateboard zitten 8 lagers (2 per wiel). Hun precisie/soepelheid wordt aangegeven volgens de ABEC-norm (van 1 tot 9).
ABEC 1: eenvoudig en weinig precies, erg toegankelijk.
ABEC 3: slijtvast maar beperkt qua comfort en snelheid.
ABEC 5: de meest veelzijdige, de klassieke lager voor skateboards.
ABEC 7: erg snel en aangenaam om te skateboarden, ideaal voor verplaatsingen.
ABEC 9: uiterst snel, vooral gebruikt bij afdalingen.
Bij "street" gebruik en in het skatepark worden de lagers onderworpen aan heel wat schokken en diverse belastingen vanuit elke hoek. De snelheid wordt dan minder belangrijk, en in dat geval worden eerder lagers ABEC 3 en 5 gebruikt.
Voor ramps en bowl kun je overstappen op lagers ABEC 7.
o Het wiel: Afhankelijk van het gebruik van het skateboard zullen de wielen verschillende vormen, afmetingen en hardheden hebben.

Bij het modern skateboarden worden meestal wielen gebruikt met een hardheid die gaat van 92A (eerder zacht) tot hoger dan 101A (de hardste wielen).
Hard wiel: snel en slijtvast, meer rolvermogen maar brengt veel trillingen over.
Zachter wiel: meer grip en comfort op een oneffen ondergrond.
Bij technisch skateboarden worden heel wat figuren uitgevoerd die eindigen met slippen: harde wielen zijn dan een pluspunt.
Voor verplaatsingen zijn ze echter minder prettig (trillingen, lawaai...).
Zachtere wielen zorgen ervoor dat je vlotter rijdt, maar het wordt moeilijker om bepaalde figuren uit te voeren (de wielen hebben meer grip).