Gratis Levering aan huis vanaf €29 | Gratis click & collect in de winkel

Hoe kies ik de juiste ruiterhelm?

De ruitersport is een risicosport en elke ruiter is het aan zichzelf verplicht om die risico's zoveel mogelijk te beperken. De bovenste ledematen lopen het vaakst letsel op bij een ruiterongeval en het hoofd komt op de tweede plaats. Om deze sport in alle veiligheid te beoefenen, moet je een helm kiezen die is aangepast aan je activiteit en doelstellingen. Daarom geven we je een aantal tips die je zullen helpen een keuze te maken.

Welke ruiterhelm kiezen? Bovenaan de pagina

Een goede ruiterhelm moet voldoen aan specifieke criteria zoals het comfort, je stijl van rijden en niveau.
Ongeacht de stijl, moet de bescherming in overeenstemming zijn met de geldende norm in het land van gebruik. In Europa is dat de norm CE EN1384.
Dit is de enige norm voor beschermingen in de ruitersport, voor elke discipline. Al onze modellen zijn conform de norm.
De belangrijkste rol van een bescherming is om de schokgolf te absorberen die de schedel maar vooral de hersenen zou kunnen beschadigen. Het meest gebruikte materiaal is geëxpandeerde polystyreen (piepschuim in de volksmond). Bij een schok absorbeert het polystyreen de energie en vervormt het, om het hoofd van de ruiter te beschermen. 


Er bestaan twee groepen ruiterhelmen en de keuze zal worden gemaakt op basis van je niveau in paardrijden: niet verstelbare ruiterhelmen en verstelbare ruiterhelmen. 


Opmerking: Bij een schok zijn de gevolgen voor de helm niet altijd met het blote oog te zien, daarom moet je absoluut je helm vervangen na een val.
Om hem schoon te houden en krassen te vermijden, raden we aan om hem altijd op te bergen en te vervoeren in een speciale tas.
Leg een helm nooit in de buurt van een warmtebron. Dit zou het polystyreen kunnen beschadigen en de beschermende eigenschappen verminderen.

Niet verstelbare helmen Bovenaan de pagina

Kenmerken

De maat bedraagt meestal tussen de 53 en 61 cm. Ze kunnen een klassiek uitzicht hebben met stoffen bekleding, of erg modern ogen met een combinatie van verschillende materialen (textiel, leer, kunststof met het uitzicht van metaal). Ze worden vooral gebruikt bij klassiek paardrijden of bij wedstrijden, wanneer er minder lang aan één stuk wordt gereden. 


Voordelen

Wanneer de maat goed overeenstemt met de hoofdomtrek, zijn deze helmen erg comfortabel en blijven ze erg goed op het hoofd zitten. Ze bedekken goed de nek voor een uitstekende bescherming. 


Nadelen Kinderen in de groei hebben vaak een nieuwe helm nodig, meestal tot de leeftijd 11 à 12 jaar. Voor hen is het dus meer aan te raden een verstelbaar model te kiezen. Dit soort helmen is vaak niet goed verlucht en soms hebben ze een ovale of ronde vorm die niet voor elk hoofd geschikt is.

Verstelbare helmen Bovenaan de pagina

Kenmerken

Verstelbare helmen kunnen gaan van maat XS tot maat L. Ze worden het vaakst gedragen door wie leert paardrijden en bij recreatief paardrijden en buiten paardrijden (wandelen, trekking, endurance, rijden met span, ...).

Hieronder de overeenstemming met de hoofdomtrek in centimeter:

Hoofdomtrek
Helmmaat
44-48 cm 48-52 cm 52-56 cm 56-60 cm
Maat XS Maat S Maat M Maat L

Voordelen

Met een draaiknop kun je de hoofdomtrek verstellen. Hierdoor kunnen kinderen verschillende jaren na elkaar dezelfde helm dragen. Bovendien kun je dankzij de knop de helm aanpassen voor een rond of ovaal hoofd.
Ze zijn erg licht en erg goed verlucht. De binnenkant is vaak uitneembaar en machinewasbaar. 


Nadelen

Ze zitten niet allemaal even stabiel.