Gratis Levering aan huis vanaf €29 | Gratis click & collect in de winkel

Hoe kies ik de juiste kite?

De meeste kites zijn tussen 5 m² en 18 m² groot. Leer de juiste keuze maken.

De verschillende soorten kites Bovenaan de pagina

De tabel hieronder geeft een overzicht van de aanbevolen modellen volgens je niveau en gewicht :

C-kites zijn er met 4 of met 5 lijnen. Met 4-lijns kites kun je aanhalen en vieren met 30 tot 50% (aanhalen is aan de bar trekken om de trekkracht te verminderen. Vieren is duwen tegen de bar om de trekkracht te vergroten). De 5-lijns kites bestaan sinds 2004 en je kunt er mee aanhalen en vieren tussen de 70 en 80%. De C-shape lijkt op een goed gesloten C. Die shape is ideaal voor freestyle en ervaren kitesurfers.

Het bow ontwerp is een alternatief voor de C-shape. De C-vormige kromming is minder uitgesproken omdat het middengedeelte vlakker is. De bow is doeltreffend bij variabele wind waarbij je soms met plotse rukwinden te maken krijgt. Voor dit type kite is het best dat je al wat ervaring hebt met kiten. Het is het model bij uitstek voor freeriders.

De hybride kites (tussen de longbow en de C-shape in) zijn de meest veelzijdige (zelfs sommige freestylers gebruiken ze). Ze vormen de jongste ontwikkeling van het bow concept. Vandaag zijn er tal van ontwerpen van hybride kites met 4 lijnen en met 5 lijnen. Je kunt ermee vieren tot 90 en 100%, wat wel ten koste gaat van de sensatie.
Ze zijn dus geschikt voor beginners die met dit type kite gemakkelijk en in alle veiligheid leren kiten.

Met foilkites kun je even sterk vieren en aanhalen als met hybride kites. Je zijn dus goed hanteerbaar. Hun grote oppervlakte verleent deze kites ook een zekere stabiliteit. Het gebruik ervan is echter vrij technisch.

Beginners Bovenaan de pagina

Je kunt nog niet kiten, maar wil het graag leren. Om het op een prettige manier te leren, heb je een kite nodig die volgende eigenschappen moet hebben:


o Stabiliteit:

je kite blijft mooi in de lucht hangen en raakt niet uit zijn baan.


o Controle:

je kite hoeft niet zoveel wind te pakken. Je hebt de mogelijkheid om onmiddellijk de trekkracht te verminderen dankzij een systeem van aanhalen en vieren. Aanhalen is trekken aan de bar, wat de trekkracht zal verminderen. Vieren wil zeggen duwen tegen de bar, om de trekkracht te verhogen.


o Opnieuw opstijgen:

je kite zal waarschijnlijk heel wat keren in het water vallen omdat je hem nog niet volledig onder controle hebt. Kies dus voor een kite die gemakkelijk opnieuw de lucht in gaat.


Tot slot zijn bow kites, hybride kites of flat kites geschikt voor beginnende kitesurfers;

Gevorderden en ervaren kiters Bovenaan de pagina

Vanaf een bepaald niveau ken je je stijl. Ben je een freerider of freestyler, hou je van speedkites of wavekiten?


o Freeride

Je wil een veelzijdige kite. Alle soorten kites zijn voor jou geschikt. Kies dus je kite volgens de windkracht. Hybride kites en flat kites zijn geschikt voor sterke wind. Bij zwakke of matige wind kun je een C-kite gebruiken. Het bow ontwerp is dan weer geschikt bij variabele wind.


o Freestyle

Je bent op zoek naar sensatie, power en hanteerbaarheid. Je zult veel plezier beleven aan een C-kite. Hybride kites hebben ook een hele evolutie doorgemaakt en sommige zijn prima geschikt voor freestyle.


o Speed

Je wil in de eerste plaats snelheid. Kies voor een hybride kite waarmee je gemakkelijk kunt aanhalen en vieren.


o Wave

De juiste maat Bovenaan de pagina

Hieronder vind je de maat die wordt aanbevolen volgens je gewicht, bij 8 tot 15 knopen wind.

Voor een C-kite

Gewicht
Oppervlakte in m²
50 tot 60 kg 60 tot 70 kg 70 tot 80 kg 80 tot 90 kg
9-10m² 11-12m² 12-14m² 14-16m²

Voor een hybrid/flat kite

Gewicht
Oppervlakte in m²
50 tot 60 kg 60 tot 70 kg 70 tot 80 kg 80 tot 90 kg
7-9m² 9-11m² 12-13m² 14-15m²