Gratis Levering aan huis vanaf €29 | Gratis click & collect in de winkel

Hoe kies ik de juiste kinderstep?

Om te kunnen steppen hoef je geen speciale techniek onder de knie te krijgen. Het meest ingewikkelde aan steppen is dan ook het juiste model vinden. Welke step je kiest, zal afhangen van de psychomotorische ontwikkeling en bijgevolg de leeftijd van je kind, van zijn lichaamsgrootte, gewicht en eigen voorkeur. In deze gids vind je alle informatie om die step te vinden die het best past bij je kind.

Meer weten over de step Bovenaan de pagina

Wie begint met steppen, kan het soms moeilijk hebben met een aantal technische termen. Wij helpen je om deze wereld te leren kennen.


1) ABEC

ABEC is een norm voor lagers. Hoe lager de ABEC, hoe lager de rotatiesnelheid van de lage. Of, om het duidelijker te maken, voor een kind dat begint met steppen, met de bedoeling zijn psychomotorische vaardigheden te ontwikkelen, zijn lagers van het type ABEC 1 aan te raden. Die zijn minder soepel en helpen hem om in alle veiligheid zijn evenwicht te leren bewaren.


2) De hardheid en diameter van de wielen

De hardheid van de wielen wordt aangeduid in "A". Zo is een 75A wiel een zacht wiel. Het zal veel gebruikscomfort en grip bieden. Maar het zal ook sneller verslijten.


Een 85A wiel zal dan weer harder zijn en een reactiever contact met de grond bieden, en minder snel slijten. De diameter van de wielen komt overeen met de wielmaat.
Hoe groter de diameter van de wielen, hoe comfortabeler het steppen zal zijn.
Zo zal een step met wielen van 150 mm comfortabeler en sneller zijn dan een step met wielen van 100 mm.


3) Een paar termen

o Het deck: plank waar de voeten op staan.

o De vork: onderdeel dat het voorwiel op zijn plaats houdt.

o De headset: het balhoofdstel. Stuk dat tegelijk het deck en de stang vasthoudt en ervoor zorgt dat die kan draaien.

o Telescopische stang: Stuk dat het mogelijk maakt om het stuur op de gewenste hoogte in te stellen.

Steps voor kinderen van 2 tot 7 jaar Bovenaan de pagina

Als je kind pas begint met steppen, kun je het moeilijk hebben je weg te vinden in de wereld van het steppen. Wij raden je aan om een step te kiezen volgens de leeftijd van je kind. Op die manier zal de step aangepast zijn aan zijn gewicht en lichaamslengte.
Je kunt je kind leren steppen van zodra het 2 jaar oud is. Om veilig te steppen, kun je beter aangepast materiaal kiezen om zijn eerste ritjes te maken. Je hebt de keuze uit twee verschillende soorten steps. Een step op 3 wielen is perfect geschikt voor een kind dat pas begint met steppen. Deze is erg stabiel en dus veiliger om rustig te leren steppen. Geef de voorkeur aan een model dat ontworpen is om de ontwikkeling van de psychomotoriek te stimuleren.


Een step op 2 wielen is meer geschikt voor kinderen van 5 tot 7 jaar die al gewend zijn aan het steppen. Deze gaat sneller en zorgt voor meer sensatie.

Steps voor kinderen van 6 tot 13 jaar Bovenaan de pagina

Als je kind pas begint met steppen, kun je het moeilijk hebben met een aantal termen uit de wereld van het steppen. Wij raden je aan om een step te kiezen volgens de leeftijd van je kind. Op die manier zal de step aangepast zijn aan zijn gewicht en lichaamslengte.
Er komt een dag waarop je kind het steppen perfect onder de knie heeft. Op dat ogenblik kun je voor hem een step kiezen die meer is aangepast aan zijn lichaamsbouw en gebruik. Voor tochtjes met vrienden, met het gezin of om naar school te steppen, zijn er comfortabele en praktische steps. Wielen van 125 mm en ABEC 5 lagers zijn onmisbaar opdat je kind zich vlot zou kunnen verplaatsen. Bovendien zijn een vouwsysteem en een vork met vering erg handig bij dagelijks gebruik.


Opgelet, die steps zijn niet aan te raden om te freestylen. Voor freestyle steppen of om nieuwe sensaties te ontdekken, lees je onze tips hierover.