Gratis Levering aan huis vanaf €29 | Gratis click & collect in de winkel

Hoe kies ik het juiste halster en halstertouw?

Een halster is een riem die rond de hals van het paard wordt gedaan. Aan het halster wordt een halstertouw vastgemaakt zodat je het paard kunt laten stappen. Longeren is overigens een oefening waarbij het paard wordt getraind vanaf de grond, doordat de ruiter het paard in cirkels om hem heen laat lopen, aan drie snelheden, waarbij hij het paard controleert met een halstertouw of "longe" en een dresseerzweep, rustig, beheerst en met aansporingen. Een halster en halstertouw zijn onmisbaar om het paard vast te maken of aan de hand mee te voeren voor en na het rijden. We geven je een aantal tips die je zullen helpen een keuze te maken.

Halsters worden gebruikt om het paard bij de hand te leiden, vast te maken, tijdens het transport, in de wei....
Een halster wordt altijd geopend bij het kopstuk en kan ook voorzien zijn van een verstelling aan de neusriem of onder de kin naargelang het model.
Hieronder de maattabel:

 
Hoogte (m)
- 1 m
1 m 10
1 m 20
1 m 30
1 m 40
1 m 50
1 m 60
1 m 70 +
Halsomtrek (cm)
-65 65 / 75 75 / 85 85 / 95 95 / 105 105 / 115
T1 T1 T1 T2 T3 T3
T1 T1 T1 T2 T3 T3
T1 T1 T2 T2 T3 T3
T1 T1 T2 T2 T3 T3
T1 T1 T2 T2 T3 T3
T1 T1 T2 T2 T3 T3
T1 T1 T2 T3 T3 T3
T1 T2 T2 T3 T3 T3

De materialen kunnen ook een criterium zijn bij het kiezen:
Polypropyleen: eenvoudig en betrouwbaar, ideaal voor dagelijks gebruik (toiletteren, transport, stallen). Onderhoudsvriendelijk.


Polypropyleen gevoerd met leer: stevig en comfortabel. Gevoerd met veloursleer om minder te schuren aan de drukpunten.


Gevoerd met schuim: het schuim maakt het halster nog comfortabeler voor paarden met een delicate huid.


Leer: sterk en betrouwbaar, een elegant halster voor wedstrijden.
Erg duurzaam en erg mooi wanneer het goed onderhouden wordt.

Halstertouwen Bovenaan de pagina

De meeste halstertouwen zijn universeel en geschikt voor dagelijks gebruik. 


Sommige zijn echter meer specifiek bedoeld voor een bepaald gebruik:

Voorbrenglijnen: worden gebruikt om een paard bij de hand te houden. Ze zijn meestal vrij dik, lang en voorzien van een musketonhaak.


Halstertouwen voor transport: in erg sterk nylon, voorzien van twee stalen musketonhaken: een paniekhaak en een draaiende musketon.


Trailerlijnen: Halstertouw bestaande uit een dikke rubberen elastiek met een ring aan elke kant, waar je musketonhaken naar keuze aan kunt bevestigen. Ideaal voor paarden die gemakkelijk in paniek raken, omdat deze lijn door zijn elasticiteit meer meebeweegt met het paard dan een gewone lijn en het paard bij een plotse beweging dus geen te harde schok te verduren krijgt. 


Tijd overigens om wat meer uitleg te geven over de verschillende musketons: die kunnen vervaardigd zijn van vernikkeld staal of messing:
Veiligheidsmusketons: heel snel los te maken indien nodig, door eenvoudig naar onderen te drukken. Een nadeel is dat ze onverhoeds kunnen opengaan bij een verkeerde beweging.


Musketon met wartel: weinig risico dat die onverhoeds opengaat. Een nadeel is dat het onmogelijk is om het paard los te maken wanneer dat in paniek slaat.


Karabiners: het type musketon dat in de klimsport wordt gebruikt.