Gratis Levering aan huis vanaf €29 | Gratis click & collect in de winkel

Hoe kies ik de juiste fitnessbank ?

Op een fitnessbanken werk je aan een strakker lichaam en meer spieren, door staven te tillen waar je met de hand meer of minder gietijzeren schijven aan hebt bevestigd. Je kunt er een complete krachttraining mee doen.

Waar wil je aan werken? Bovenaan de pagina

Wanneer je een fitnessbank wil aanschaffen, moet je rekening houden met de frequentie en duur van je trainingen, evenals met de zones waar je aan wil werken:


Als je specifiek de borstspieren wil trainen, heb je een fitnessbank met staafhouders nodig.


Als je je borst-, arm- en beenspieren wil trainen, kies je voor een bank met staafhouder, bicepssteun en eventueel beentrainer in optie.


Indien je tot slot alle spieren wil trainen, is een bank met katrolset  je aanbevolen partner, in het bijzonder om de rugspieren te trainen.

Wat zijn de troeven van een fitnessbank? Bovenaan de pagina

Dankzij zijn vele voordelen is de fitnessbank onmisbaar voor heel wat sporters:
- Je kunt er alle spieren van het lichaam mee trainen
- Je kunt de oefeningen zwaarder of lichter maken naargelang je niveau
- Het toestel is geschikt voor alle spiergroepen dankzij de vele mogelijke instellingen
- Je kunt er je kracht en spiermassa mee vergroten

- Trainen op een fitnessbank is de ideale aanvulling op een andere sport

Technische kenmerken Bovenaan de pagina

Wanneer je een fitnessbank wil aanschaffen, moet je eerst nadenken over je trainingsdoelstelling (toename van spiermassa, spierversterking, ...) maar ook over het type toestel waarmee je die doelstelling wil bereiken. Let erop dat je de juiste maat van staaf en het juiste aantal gietijzeren schijven kiest voor jouw trainingsdoelstelling.

Denk ook aan de plaats die je nodig hebt om optimaal te kunnen trainen. Houd rekening met de afmetingen van de fitnessbank. Eventueel kun je kiezen voor een opvouwbare fitnessbank.


Ga na wat de maximale belastbaarheid is van het toestel: je moet niet alleen rekening houden met je gewicht nu, maar ook met de spieren die je wil kweken.


Voor een goed comfort moet de zitting breed en comfortabel zijn.

Onderdelen van de fitnessbank Bovenaan de pagina

Staafhouder en verstelbare rugleuning

De staafhouders moeten in de hoogte verstelbaar zijn zodat je gemakkelijk liggend kunt bankdrukken (trainen van de borstspieren), voorovergebogen (trainen van de bovenste borstspieren), of schuin naar achteren liggend (trainen van de onderste borstspieren). Let steeds op de maximale belastbaarheid van de staafhouder. Die moet overeenstemmen met je trainingsdoelstelling. De hoogte van de rugleuning en van de staafhouders zijn op elkaar afgestemd.


Veiligheidshaken
Kies bij voorkeur een fitnessbank met veiligheidshaken. Hiermee kun je de staaf vastzetten voor je er gewichten aan hangt of afhaalt en voorkom je dat de staaf opzij kiept en op de grond dondert.


Beentrainer

Die optie is niet aanwezig op alle fitnessbanken maar heb je wel absoluut nodig als je je dijspieren (quadriceps en hamstrings) wil trainen.


Bicepssteun

Niet op alle fitnessbanken. Om de biceps specifiek en apart te trainen ga je zitten op de bank en train je elke arm met behulp van een halter.


Katroltoren

Ideaal hulpmiddel om de rugspieren te trainen. Die optie vind je terug op de meest complete fitnessbanken. Je kunt er ook je triceps mee trainen.

Welke toestel voor welk gebruik? Bovenaan de pagina

Af en toe trainen (minder dan 3 uur per week)<'/b>

Je bent beginner en doet maximaal 3 uur per week aan krachttraining? Kies dan een fitnessbank waarmee je de borstspieren (bankdrukken met staaf) en armspieren (met halters) kunt trainen.

Regelmatig trainen (tot 5 uur per week)

Als je tot 5 uur per week aan krachttraining doet, kies je best voor een fitnessbank waarmee je verschillende soorten oefeningen kunt doen. Hiermee kunt je je borstspieren (liggend bankdrukken met staaf), armspieren (met halters en elke arm afzonderlijk op de bicepssteun), beenspieren trainen.

Intensief trainen (meer dan 5 uur per week)

Voor wie meer dan 5 uur per week traint, zijn er verstelbare fitnessbanken waar je alle oefeningen mee kunt uitvoeren. De rugleuning kan in meerdere standen schuin worden versteld. De maximale belastbaarheid zal groter zijn en kan gaan tot 250 kg belasting.
De stabiliteit en stevigheid van de fitnessbank zijn erg belangrijk voor wie intensief traint.

Tips van Decathlon Bovenaan de pagina

Gebruik

Krachttraining moet op gecontroleerde wijze gebeuren. Als je gezondheidsklachten hebt, dien je vooraf je arts te raadplegen. Vergeet nooit om voor elke sessie je spieren op te warmen en verhoog geleidelijk de gewichten. Voor meer veiligheid bij het trainen kun je met twee oefenen: de ene persoon traint en de ander coacht en helpt. Draag aangepaste sportkleding en gebruik steeds een badstof handdoek om transpiratie af te vegen, van jezelf en van je bank. Als je traint in een kamer met een raam, zet dat dan steeds open zodat je genoeg zuurstof krijgt. Vergeet niet te drinken tussen elke reeks.
Aarzel niet om raad te vragen aan een sportcoach; hij kan voor jou een trainingsschema opstellen dat is aangepast aan jouw doelstellingen.


Onderhoud

Een fitnessbank is gemakkelijk te onderhouden: veeg na elke sessie transpiratie weg om vlekken te voorkomen. Controleer om de 6 maanden of alle schroeven nog goed zijn aangedraaid. Er bestaan schuimstof vloertegels om je vloer te beschermen.
 
Veiligheid

Voor wat de veiligheidsrichtlijnen voor fitnessbanken betreft, moet je er vooral op letten dat je jezelf niet overschat en te zware gewichten probeert te tillen waardoor je blessures zou kunnen oplopen. Het is beter om de gewichten geleidelijk te verhogen.