Gratis Levering aan huis vanaf €29 | Gratis click & collect in de winkel

Hoe kies ik de juiste fietshelm?

Een goede fietshelm is essentieel om goed beschermd te zijn. Ontdek de do's en don'ts met DECATHLON en fiets veilig!

Wanneer moet je een helm vervangen? Bovenaan de pagina

Na een schok


Elke helm die een schok heeft ondergaan, moet verplicht worden vervangen. Helmen zijn ontworpen om het hoofd te beschermen tegen één enkele schok. Wanneer je gevallen bent, kan het lijken of je helm geen schade heeft opgelopen, maar toch kan hij kwetsbaar geworden zijn of gescheurd op plaatsen die je niet kunt zien. Blijven rijden met een helm die een schok heeft ondergaan, kan gevaarlijk zijn omdat de helm zijn beschermende rol niet langer kan vervullen.


Bij zichtbare beschadiging


Wanneer je met het blote oog kunt zien dat je helm beschadigd is (scheurtjes, een riempje dat loskomt, elementen die loskomen...) is het erg belangrijk om je helm te vervangen. Alleen een helm in goede staat kan je doeltreffend beschermen.


Na enkele jaren


Afhankelijk van je gebruik en het aantal tochten dat je maakt, wordt aangeraden om een helm te vervangen na verloop van tijd (na 5 jaar als hij er nog in orde uitziet). Een te oude helm kan verouderde materialen of elementen bevatten, vooral wanneer je de helm opbergt op een koude en/of vochtige plaats.


Als je verandert van discipline


Als je een andere fietsactiviteit wil gaan beoefenen, heb je een andere helm nodig die beter aansluit op je nieuwe fietsstijl. (Voorbeeld: overgaan van BMX op freeride fietsen, overgaan van racefiets naar mountainbike...)


Andere mogelijke redenen


Er kunnen nog tal van andere redenen zijn: gewoon zin om te veranderen, zin om een lichtere helm aan te schaffen, of een helm met een fraaier design of betere verluchting enz.

Welke maat van helm kiezen? Bovenaan de pagina

De maten van fiets- en mountainbikehelm


De maten van de fietshelmen zijn aangeduid als "53-56 cm" en dat stemt overeen met de maximale hoofdomtrek. Om je maat te kennen, hoef je dus enkel de omtrek van je hoofd te meten: leg een meetlint rond je hoofd, op de breedste plaats, over het voorhoofd.

Hoofdomtrek
Helmmaat
53-54cm 55-56cm 57-58cm 59-60cm 60 cm en groter
XS S M L XL

Een kinderhelm kiezen
Bij een kinderhelm moet je in de eerste plaats de juiste maat kiezen. Kinderen groeien immers snel en er bestaan dan ook heel wat verschillende maten. Controleer ook of de helm verluchtingsgaten heeft en voldoet aan de CE-norm zodat je weet dat de helm van goede kwaliteit is.


Een fietshelm kiezen voor een hybride fiets of stadsfiets
De fietshelmen voor hybride fietsen en stadsfietsen zijn meestal vrij rond en voorzien van veel verluchtingsopeningen. Ga na of je de hele helm kunt wassen, of toch minstens de uitneembare stukken schuim aan de binnenkant. Ga na of de helm beantwoordt aan de juiste normen (CE-norm ...).


Een fietshelm kiezen voor een racefiets
Wanneer je je hoofdomtrek hebt gemeten, hoef je alleen nog op een aantal details te letten: of de helm al dan niet voorzien is van verluchtingsgaten, hoe je de helm kunt schoonmaken, de normen (CE-norm die garant staat voor de kwaliteit) en eventueel het gewicht van de helm als je op zoek bent naar een erg lichte fietshelm. De meeste fietshelmen voor racefietsen zijn uiterst licht, het grootste verschil zit in het design van de helm (aerodynamische vorm en kleuren).


Een fietshelm kiezen voor een mountainbike
Bij een klassiek gebruik van de mountainbike (tochten, cross-country...) lijken de helm sterk op de fietshelmen voor stads- of racefietsen. Ze moeten voldoende verluchtingsopeningen hebben, gecertificeerd zijn (norm) en vrij licht. Fietshelmen voor mountainbiken kunnen een kleine klep hebben, om te beschermen tegen de regen (eventueel de zon) en opspattende modder.


Een fietshelm kiezen voor freeride mountainbiken
Wanneer je heel sportief aan mountainbiken doet, met sprongen, afdalingen in de bergen enz., is het zowel voor beginners als expert moutainbikers heel belangrijk om een helm te dragen. Een integraalhelm (type motorcrosshelm, maar dan lichter) is erg interessant omdat hij werkelijk het hele hoofd, inclusief kaaksbeen, beschermt bij een val. Een val bij deze stijl van mountainbiken kan bijzonder hevig en ernstig zijn, daarom is een dergelijke helm erg belangrijk.


Een fietshelm kiezen voor BMX
Er bestaan twee soorten fietshelmen: de integraalhelm (type motorcrosshelm, beschermt het hele hoofd) en de BMX-helm die meer bolvormig is. Een integraalhelm beschermt goed maar kan ook hinderlijk zijn (gewicht, zicht...). Dit type wordt meestal gedragen door wie meedoet aan BMX-wedstrijden. De BMX-helm wordt gedragen bij andere toepassingen (in de stad, het skatepark, ...).


Bekijk de modellen van helmen:

Je helm goed opzetten Bovenaan de pagina

Je helm moet goed aansluiten om je hoofd, er mag geen speling zijn en je mag geen plaats over hebben. Hij moet goed recht zitten en zowel het voorhoofd (een paar centimeter boven de wenkbrauwen) en het achterhoofd bedekken. In het geval dat je achterover valt, mag alleen de helm de grond kunnen raken.


De riem mag niet te hard zijn aangespannen (je moet gemakkelijk je hoofd kunnen draaien), maar mag ook niet te los zitten (zodat hij op geen enkel moment over je kin naar boven kan schuiven). Om er zeker van te zijn dat je de helm goed hebt opgezet, draai je het hoofd van links naar rechts en kijk je naar omhoog en naar beneden: noch de helm noch de riem mogen bewegen.

Dingen die je niet mag doen Bovenaan de pagina

Je fietshelm opzetten zonder hem vast te maken
Een fietshelm opzetten zonder hem vast te maken, is volkomen zinloos, het kan zelfs gevaarlijker zijn dan helemaal geen helm dragen. Bij een botsing of val is je hoofd totaal niet beschermd.


Fietsen zonder fietshelm
Ook al is het dragen van een fietshelm niet verplicht, het wordt toch heel sterk aangeraden. Iedereen, beginner of ervaren fietser, kan vallen of botsen, bij eender welke fietsdiscipline. Een fietshelm is een onmisbaar veiligheidselement en kan ernstige gevolgen van een val voorkomen of zelfs je leven redden. Draag altijd en overal een fietshelm als je fietst!


Een te grote of slecht gesloten helm dragen
Een te grote fietshelm is helemaal niet meer doeltreffend. Een eventuele schok zal immers niet worden verspreid over de hele helm en kan bijzonder pijnlijk zijn. Een helm die niet goed is dichtgedaan kan erg gevaarlijk zijn omdat het de drager kan verstikken of ernstig verwonden.


De fietshelm dragen bij andere activiteiten dan fietsen
Een fietshelm is uitsluitend bedoeld om te fietsen. Het is verboden om fietshelmen te dragen tijdens gemotoriseerde sporten (motorrijden bijvoorbeeld). Op dezelfde wijze is een integraalhelm voor BMX of mountainbike absoluut niet berekend op motorrijden of andere activiteiten dan fietsen.