Gratis Levering aan huis vanaf €29 | Gratis click & collect in de winkel

Hoe kies ik de juiste crosstrainer?

Wanneer je een crosstrainer wil aanschaffen, moet je weten op welke manier je het toestel wil gebruiken: wil je op een zachte manier je spieren versterken of intensief aan cardiotraining doen? Welke kenmerken hebben je voorkeur: mechanisch verstelbaar of gemotoriseerd? Denk ook aan de plaats die je er thuis voor hebt. Ontdek al onze tips om de crosstrainer te kiezen die het best beantwoordt aan jouw behoeften:

Een toestel kiezen volgens het gebruik Bovenaan de pagina

Welke crosstrainer voor jouw doelstelling?


Elke crosstrainer is ontwikkeld om een optimaal gebruikscomfort te garanderen, afhankelijk van een bepaald gebruik. Dat laatste is dus het eerste criterium om je keuze te maken. Hoe sportiever je gebruik, hoe belangrijker het wordt voor je comfort en prestaties dat de crosstrainer soepel trapt en dat je grote bewegingen kan maken.
Rustige lichaamsbeweging, revalidatie
Voor wie rustig aan lichaamsbeweging wil doen of bij revalidatie is comfort belangrijker dan presteren. In dat geval is comfort voor de lage rug uiterst belangrijk, evenals het trapvermogen. De crosstrainers van Domyos zijn zo ontworpen dat je met rechte rug kunt trainen. Alle crosstrainers van het assortiment zijn dus geschikt.

Intensieve cardiotraining

Voor wie steviger wil trainen, zich wil voorbereiden op een sportevenement of prestaties wil neerzetten, zal het belangrijk zijn om van houding te kunnen veranderen, voor de afwisseling en het comfort. In dat geval moet je de voorkeur geven aan crosstrainers met beweegbare hendels en een verstelbaar stuur, naast de mogelijkheid om grotere trapbewegingen te maken.

Kenmerken Bovenaan de pagina

Houding

Zorg ervoor dat je altijd een rechte rug hebt! Een crosstrainer die goed is gemaakt, zorgt ervoor dat je altijd in de juiste houding staat. Of je nu de beweegbare hendels of het vaste stuur gebruikt, door je houding belast je efficiënt je buikspieren, beenspieren en spieren van het bovenlichaam. Zo train je op een duurzame manier. Aarzel niet om het in de winkel uit te proberen: zelfs wanneer de hendels zo ver mogelijk van je af staan, moet je een rechte rug kunnen houden.
 
Het trappen

Comfortabel trappen is in de eerste plaats soepel trappen, zonder hapering. Het klopt dat het gewicht van het wiel een belangrijke rol speelt in de vloeiendheid van de trapbeweging, maar er is meer. Andere elementen die een directe invloed op het trapcomfort hebben, zijn onder andere de gewichtsverdeling van het wiel, de transmissie ... Zo werden alle transmissiesystemen van Domyos ontworpen om de bewegingen zo vloeiend mogelijk te maken. Bijgevolg kan een wiel van 3,5 kg veel comfortabeler trappen dan een wiel van 6 kg. Wanneer je de crosstrainer uitprobeert, weet je met welk trapcomfort je het langst zult kunnen doorgaan! Tot slot zal de doeltreffendheid van je trainingen ook afhangen van de grootte van je trapbewegingen, en die wordt bepaald door de diameter van het vliegwiel. Hoe groter de diameter, hoe groter je bewegingen.


De manier waarop je de weerstand instelt: mechanisch of gemotoriseerd?
Een "mechanische" regeling is erg eenvoudig: door aan een knop te draaien, zet de gebruiker een kabel in beweging die dichter bij een magneet van het vliegwiel komt en zo zorgt voor meer weerstand, dat wil zeggen het trapper "zwaarder" maakt. Bij een "gemotoriseerde" regeling wordt de trapinspanning rechtstreeks ingesteld op het display van de crosstrainer. Dit systeem heeft twee voordelen: er zijn meer moeilijkheidsgraden en alleen met dit systeem kan je crosstrainer je diverse "sportieve parcours" bieden, met automatische verandering van moeilijkheidsgraad en afwisseling in de inspanning die je moet leveren. Er zijn programma's voor verschillende doelstellingen (calorieën verbranden, zich voorbereiden op een wedstrijd enz.)


Display

Alle displays geven basisinformatie: snelheid, afgelegde afstand, verstreken tijd, gemiddeld aantal verbrande calorieën. Op een aantal modellen kun je ook nog je hartslag aflezen (om die zo nauwkeurig mogelijk weer te geven, kies je best voor modellen die worden geleverd met hartslagband, zoals het model VM 510). Andere verschillen zijn het aantal beschikbare programma's, de compatibiliteit (coaching, mp3 ...) en het gemak om de informatie af te lezen (grootte van het display, verlicht display).


Het maximumgewicht van de gebruiker en stabilisatoren

Hangt af van het model. Het assortiment van Domyos heeft crosstrainers die geschikt zijn voor gebruikers met een lichaamsgewicht tot 110 à 130 kg. En tot 150 kg voor het model Satura van Kettler. Tot slot moet je nagaan of je crosstrainer is voorzien van een systeem van stabilisatoren zodat het toestel stabiel staat op elke vloer.

Integratie in je interieur Bovenaan de pagina

Om de juiste crosstrainer te kiezen, moet je ook rekening houden met de afmetingen ervan en de ruimte die je er thuis voor hebt. Wanneer je klaar bent met trainen, wil je hoogstwaarschijnlijk graag het toestel verplaatsen, geef daarom de voorkeur aan een crosstrainer die gemakkelijk te verplaatsen en op te bergen is, met hoogteregelaars en transportwieltjes.

Integratie in je interieur Bovenaan de pagina

De crosstrainer is een hybride toestel dat de functies van een hometrainer en van een stepper combineert. Met dit toestel kun je je hele lichaam trainen. Een crosstrainer wordt meestal gebruikt om af te vallen en vetten te verbranden.