Gratis Levering aan huis vanaf €29 | Gratis click & collect in de winkel

Hoe kies ik het juiste buikspiertoestel?

Er zijn twee soorten buikspiertoestellen: statische toestellen en dynamische toestellen. Om te kiezen tussen die twee modellen, moet je rekening houden met verschillende criteria: je niveau (beginner of ervaren sporter?) en je trainingsdoelstelling (wil je afgetekende buikspieren of wil je de diepe buikspieren versterker?). Om je te helpen bij het kiezen van een buikspiertoestel, vind je hieronder onze tips en tricks:

Waarvoor wordt een
buikspiertoestel gebruikt? Bovenaan de pagina

Een buikspiertoestel wordt meestal gebruikt om de buikspieren te trainen, met name de hoge, lage en schuine buikspieren.


 De voordelen zijn:
- je krijgt een plattere, strakkere buik


- je figuur wordt mooier en slanker


- je onderhoudt en versterkt de lendespieren

Welke toestellen voor welk gebruik? Bovenaan de pagina

Om het buikspiertoestel te kiezen dat voor jou het meest geschikt is, moet je materiaal kiezen dat is aangepast aan je doelstelling.


Buikspiertoestellen zijn meestal opvouwbaar en klein van afmeting zodat je ze gemakkelijk kunt meenemen. Ze zijn eenvoudig in gebruik en zorgen ervoor dat je comfortabel de oefeningen kunt doen.


Om een geschikt buikspiertoestel te kiezen, moet je twee dingen weten:
- Op welke manier wil je trainen: statisch of dynamisch?


- Wat is je niveau?

Statisch of dynamisch je spieren trainen? Bovenaan de pagina

Je kunt op twee manieren aan je buikspieren werken. Dynamisch trainen (sit-ups) is bedoeld om mooi afgetekende buikspieren te krijgen, statisch trainen(werken aan de spierspanning) versterkt de diepe spieren (de spieren die de ingewanden ondersteunen) en beschermt je lendenen.


Rollers (crunches) en buikspierplanken zijn toestellen voor dynamische training, de abdo gain is een statische trainer.

Van beginner tot gevorderde: de roller
(dynamische houding) Bovenaan de pagina

Voor sporters die starten met buikspieroefeningen is een roller (ook crunch genoemd) aanbevolen. Hij heeft vaak een hoofdsteun in schuim om de nek van de gebruiker te ontlasten. Het toestel staat op de grond, de poten zijn niet geblokkeerd. De beweging wordt uitgevoerd door de armen op te tillen en zo de romp omhoog te brengen.


Dit toestel geleidt de beweging en helpt je om altijd de juiste houding te bewaren tijdens het uitvoeren van de buikspieroefeningen. Het risico om je pijn te doen is kleiner.
Voor beginners:

Het buikspiertoestel AB 100 is een ideaal instapmodel. Het is verkrijgbaar in 3 kleuren.
Het is uitgerust met een hoofdsteun in schuimstof. Wij raden je wel aan om er een vloermatje TG100 bij te kopen, dat perfect past bij de afmeting en kleuren van het toestel.
 


Voor wie regelmatig traint:

Het toestel AB 600 is ideaal voor regelmatige buikspieroefeningen. Het is voorzien van een geïntegreerd vloermatje en heeft een dikke en zachte hoofdsteun voor optimaal gebruikscomfort.


Bekijk het aangeboden model:

Voor wie regelmatig traint:

Het toestel AB 350 geleidt optimaal de sit-upbeweging en ondersteunt de rug volledig. De armen kunnen in twee standen worden gezet, afhankelijk van de lichaamslengte van de gebruiker. De handige wieltjes maken het verplaatsen heel gemakkelijk.


Bekijk het aangeboden model:

Van beginner tot gevorderde: de abdo gain
(statische houding) Bovenaan de pagina

Gewoon in de abdo gain gaan zitten, lichtjes achteruit gaan hangen en die positie aanhouden. Let er wel op dat je je buikspieren goed opspant tijdens de oefeningen, om rugklachten te vermijden. Houd elke positie gedurende 10 seconden aan en keer dan terug in zithouding om 30 seconden te recupereren. Afhankelijk van je niveau kan je bijvoorbeeld een positie langer aanhouden en de rusttijden korter maken.


Bekijk het aangeboden model:
3 oefeningen: (posities die je moet aanhouden)


Positie 1:

Positie 2:

Positie 3:

Ervaren sporters: de buikspierplank
(dynamische houding) Bovenaan de pagina

Ervaren sporters zullen gemakkelijker kiezen voor een buikspierplank om hun diepe buikspieren te trainen.


De uitgevoerde beweging is een sit-upbeweging. De voeten zitten vast onder schuimrubberen rollen om stabiliteit en veiligheid tijdens de oefening te verzekeren. Met een buikspierplank kun je grotere bewegingen maken. Je kunt de trainingshoek aanpassen (hoogte van de schuimrubberen rollen en hellingsgraad van de poten aanpassen) om de oefening zwaarder te maken. Let erop dat je de buikspieren goed opspant tijdens de oefening om jezelf niet te blesseren.
Veiligheidstips van Decathlon Bovenaan de pagina

Tijdens de oefening moet je steeds je buikspieren goed opspannen en de beweging niet te groot maken (het is beter om je te concentreren op het juist uitvoeren van kleinere, maar goed gecontroleerde bewegingen dan grote bewegingen te maken: ondersteuning van de buikspieren).


Wij raden je aan om altijd je nek en onderrug te ondersteunen tijdens de oefening.


Mensen met rugklachten moeten buikspieroefeningen voorzichtig en op gecontroleerde wijze uitvoeren.

Welke zones wil je trainen? Bovenaan de pagina