Gratis Levering aan huis vanaf €29 | Gratis click & collect in de winkel

Hoe kies ik de juiste boog?

Bij het kiezen van een boog moet je rekening houden met criteria als je treklengte en het trekgewicht van de boog.

De verschillende soorten bogen Bovenaan de pagina

De longbow


De longbow is een eenvoudige en erg lichte boog. Het is een elementaire boog bestaande uit een stuk hout en een koord. Dit type boog wordt al gebruikt sinds de Middeleeuwen. Deze boog wordt gebruikt in wedstrijden, met houten pijlen die op zo op het zicht worden afgeschoten (geen vizier).


De recurveboog


De recurveboog kan worden gebruikt voor recreatief boogschieten en in wedstrijden, met een schietschijf, in een zaal of buiten. Dit type boog wordt gebruikt op de Olympische spelen. Zijn trekkracht gaat van 15 tot 70 pond. Deze boog bestaat uit een stevig middenstuk (of handgreep) waar soepele werparmen op zijn bevestigd. De werparmen kunnen van hout zijn, voor initiatie, of van magnesium of aluminium voor wedstrijden. Op een recurveboog kunnen heel wat hulpmiddelen worden aangebracht (een pijloplegger, stabilisator, vizier... ).


De compoundboog


De compoundboog is een krachtige en snelle boog, met katrollen aan de uiteinden van de werparmen. Dit katrolsysteem vergroot de kracht van de boog: bij eenzelfde trekkracht zal de voortstuwingskracht anderhalf keer groter zijn.

Dit type boog biedt ook een zeker comfort wanneer hij op zijn volle treklengte is: je moet je heel wat minder inspannen. Je kunt dus de tijd nemen om te mikken.

Opgelet, er zijn bogen voor linkshandigen en bogen voor rechtshandigen!


Volgens treklengte, hoogte en trekkracht Bovenaan de pagina

Het is erg belangrijk een boog te kiezen die goed bij je past. De hoogte en trekkracht van de boog die je kiest, zullen afhangen van je lichaamslengte, de kracht waarmee en afstand waarop je schiet. De trekkracht van een boog wordt uitgedrukt in pond (# = 0,450 kg) en de hoogte in inch ("). De hoogte van je boog zal afhangen van je treklengte, dat wil zeggen de maximale lengte tot waar je de boog kunt opspannen (zie schema).


Treklengte


Om je treklengte te kennen, moet je een boog uitproberen. Neem de boog in de hand, zonder pijl en ga in schiethouding staan. De afstand tussen de pees (waar je inkeping van je pijl) zou plaatsen en de klicker (net naast de plaats van de pijloplegger) is je treklengte. Breng vervolgens de pees weer in normale positie zonder loslaten om je boog niet te beschadigen.


Hoogte


Om de ideale hoogte van je boog te kennen, kijk je in de tabel hieronder die geldt voor de meeste bogen.

Booghoogte
Max. treklengte
Trekkracht van de boog
1,37m of 54 1,57m of 62 1,67m of 66 1,72m of 68 1,77m of 70
68 cm of 27 71 cm of 28 76 cm of 30 81 cm of 32 86 cm of 34
12 tot 20 pond 12 tot 24 pond 14 tot 26 pond 16 tot 30 pond 18 tot 32 pond

Trekkracht
De trekkracht varieert volgens de hoogte van de boog. Hoe groter de boog, hoe meer trekkracht. De trekkracht kun je aflezen op de onderste arm. Op de meeste recurve- en compoundbogen kun je de trekkracht regelen met gemiddeld een tiental pond. Zo kun je je boog aanpassen volgens je vorderingen of conditie.