Gratis Levering aan huis vanaf €29 | Gratis click & collect in de winkel

Hoe kies ik de juiste hometrainer?

Wanneer je een hometrainer wil aanschaffen, moet je weten wat je reden is om met dit toestel aan lichaamsbeweging te doen: opnieuw beginnen sporten? Conditie op peil houden? Revalidatie? Voorbereiding op een sportwedstrijd? Elke hometrainer is ontwikkeld om een optimaal gebruikscomfort te garanderen, afhankelijk van een bepaalde doelstelling. Dat laatste is dus het eerste criterium om je keuze te maken. Sportief gebruik? Hierop zit je met je rug voorovergebogen over het stuur zodat je krachtiger kunt trappen. Eerder een "zachte" vorm van lichaamsbeweging omdat je wat overtollige kilootjes kwijt wil? Dan is een hometrainer waar je met rechte rug op zit meer geschikt voor jou. Deze tips zijn bedoeld om je te helpen de juiste hometrainer te kiezen, op maat van jouw gebruik en verwachtingen.

Welke hometrainer voor welk gebruik? Bovenaan de pagina

Net als bij gewone fietsen kunnen we bij hometrainers onderscheid maken naargelang het gebruik waar ze voor bedoeld zijn. Drie soorten houdingen komen overeen met de verschillende manieren van gebruik:
Rustige lichaamsbeweging en revalidatie

Voor wie rustig aan lichaamsbeweging wil doen of bij revalidatie is comfort belangrijker dan presteren. In dat geval is comfort voor de lage rug uiterst belangrijk, evenals het trapvermogen. Daarom moet je voor dit soort gebruik een hometrainer kiezen waarop je met zo recht mogelijke rug zit.

Cardiotraining

Wie aan cardiotraining wil doen en langer aan één stuk door wil trainen (> 30 min.) zal regelmatig van houding willen veranderen tijdens het fietsen. Om comfortabel lang te kunnen trainen, moet er een compromis zijn tussen rughouding en trapvermogen. Die "gemengde" houding is vandaag de dag de meest toegepaste.

Prestatie

Voor wie prestaties wil neerzetten, zich wil voorbereiden op een sportevenement en/of intensiever aan cardiotraining wil doen, is het trapvermogen het belangrijkste criterium. De houding van de gebruiker is bestudeerd om een maximaal trapvermogen te kunnen leveren, aansluitend op de bedoeling van de training.
De rug is dan heel wat sterker gebogen over het stuur.

Technische kenmerken Bovenaan de pagina

Om de juiste hometrainer te kiezen, moet je weten welke kenmerken belangrijk zijn voor jouw gebruik: soepelheid, display, gewicht gebruiker...


De manier waarop je de weerstand instelt: mechanisch of gemotoriseerd?
Een mechanische regeling is erg eenvoudig: door aan een knop te draaien, zet de gebruiker een kabel in beweging die dichter bij een magneet van het vliegwiel komt en zo zorgt voor meer weerstand, dat wil zeggen het trapper "zwaarder" maakt.
Bij een gemotoriseerde regeling wordt de trapinspanning rechtstreeks ingesteld op het display van de hometrainer. Dit systeem heeft twee voordelen: er zijn meer moeilijkheidsgraden en alleen met dit systeem kan je crosstrainer je diverse "sportieve parcours" bieden, met automatische verandering van moeilijkheidsgraad en afwisseling in de inspanning die je moet leveren. Er zijn programma's voor verschillende doelstellingen (calorieën verbranden, zich voorbereiden op een wedstrijd enz.).


Soepel trappen: wat is de invloed hiervan tijdens het gebruik?
Comfortabel trappen is in de eerste plaats in één soepele beweging trappen. Het klopt dat het gewicht van het wiel een belangrijke rol speelt in de vloeiendheid van de trapbeweging, maar er is meer. Andere elementen die een directe invloed op het trapcomfort hebben, zijn onder andere de gewichtsverdeling van het wiel en de transmissie. Zo werden alle transmissiesystemen van Domyos ontworpen om de bewegingen zo vloeiend mogelijk te maken. Bijgevolg kan een wiel van 3,5 kg veel comfortabeler trappen dan een wiel van 6 kg.


Display

Alle displays geven basisinformatie: snelheid, afgelegde afstand, verstreken tijd, gemiddeld aantal verbrande calorieën. Op een aantal modellen kun je ook nog je hartslag aflezen (om die zo nauwkeurig mogelijk weer te geven, kies je best voor modellen die worden geleverd met hartslagband, zoals de VM 510). Andere verschillen zijn het aantal beschikbare programma's, de compatibiliteit (coaching, mp3 ...) en het gemak om de informatie af te lezen (grootte van het display, verlicht display).


Het maximumgewicht van de gebruiker

Naargelang het model kan dit gaan van minder dan 100 kg tot meer dan 150 kg. Alle toestellen van Domyos zijn geschikt voor gebruikers met een gewicht tot 130 kg.


Het zadel

Alle zadels zijn in de hoogte verstelbaar. Zo zijn de toestellen van Domyos geschikt voor gebruikers van 1,55  tot 1,95 . Sommige zadels zijn ook in de diepte verstelbaar.
Op dezelfde wijze kun je op sommige hometrainers de hoogte en zelfs de schuinte van het stuur verstellen. Een hometrainer als de Domyos VM 510 werd zo ontworpen dat je hem eenvoudig kunt verstellen en fietsen met rechte rug ongeacht je lichaamslengte.


Gemakkelijke opstap Tot slot moet je nagaan of je crosstrainer is voorzien van een systeem van stabilisatoren zodat het toestel stabiel staat op elke vloer.


Integratie in je interieur

Na het trainen moet je de hometrainer gemakkelijk kunnen verplaatsen. Hiervoor is elk model uitgerust met wieltjes.

Welke zones wil je trainen? Bovenaan de pagina

Een hometrainer behoort tot de categorie van toestellen waarmee je vetten verbrandt.
Trainen op een hometrainer vergroot je uithoudingsvermogen en verhoogt je weerstand. Je kunt het op elke leeftijd doen, en iedereen kan aan zijn eigen tempo fietsen.

Voordelen voor de gezondheid: je versterkt je spieren / je gewrichten worden soepeler. Elke dag fietsen vermindert aanzienlijk het risico op een hartinfarct.