Gratis Levering aan huis vanaf €29 | Gratis click & collect in de winkel

Een beetje geschiedenis...

Niemand weet precies wanneer of hoe voetbal is ontstaan.Men weet wel dat al in de oude Chinese, Griekse en Romeinse beschavingen een spel werd gespeeld dat op voetbal leek. Lees meer over de geschiedenis van het voetbal:

De oorsprong van het voetbal Bovenaan de pagina

Het Chinese voetbalspel "Cuju" zou de oudste vorm van voetbal zijn. Het was erg populair in de IIde eeuw v.C., bij dit spel moesten de spelers proberen een leren bal doorheen een gat te trappen dat was gemaakt in een zijden doek die tussen twee palen van 10 m hoog was gespannen.
 

n de Middeleeuwen werd het spel "soule" gespeeld. Dit sportieve spel waarbij de bal met de voet werd getrapt, werd aan beide kanten van het Kanaal gespeeld in scholen en universiteiten, maar ook door het gewone volk. In 1835 werd het verboden om soule te spelen op de weg. De spelers gingen toen op afgesloten ruimten spelen.
Het is op speelplaatsen van scholen dat het moderne voetbal geleidelijk zijn huidige vorm kreeg. In die tijd had elk team zijn eigen regels, waardoor wedstrijden erg ingewikkeld werden. Het was de Engelse voetbalvereniging (Football Association), opgericht in 1863, die de "wetten van voetbal" publiceerde zodat alle teams op dezelfde manier gingen spelen. 


Vanaf het einde van de 19de eeuw werd het voetbal steeds populairder. Dankzij de Engelsen verspreidde het spel zich snel, eerst in Europa, later ook in Zuid-Amerika, Noord-Amerika, Afrika, Azië en Australië. In 1904 werd in Parijs de FIFA (Fédération Internationale de Football Association) opgericht, de internationale organisatie voor voetbal opgericht door de Franse journalist Robert Guérin. De federatie telt 208 leden en heeft als doelstelling de ontwikkeling van de internationale samenwerking.


Voetbal is een universele sport, die rijk, arm, jongens, meisjes, spelers en supporters samenbrengt. Het is bij uitstek een sport voor iedereen!

Beroemde spelers Bovenaan de pagina

Doorheen zijn hele geschiedenis heeft de voetbalsport sterspelers gekend. Het is onmogelijk om ze hier allemaal op te noemen (De FIFA 100 is een lijst van de 125 beste spelers ter wereld) maar wij willen toch een aantal beroemde spelers en clubs vermelden:


De kampioenen:

Pelé: deze grote Braziliaanse kampioen scoorde tijdens zijn loopbaan meer dan 1000 goals.
Michel Platini: aanvoerder van het Franse elftal dat in 1984 het EK won. Hij was verschillende keren topscorer van Italië.
Diego Maradona: hij hielp Argentinië aan de overwinning in de wereldbeker van 1986. Zijn geniale linkervoet is berucht.
Zinedine Zidane: Hij hielp Frankrijk aan de wereldtitel in 1998.
Lionel Messi: velen beschouwen hem als de beste voetballer ter wereld op dit ogenblik.
Ronaldo: Braziliaans voetballer en topscorer. Zijn bijnaam is "Il Fenomeno".


Wereldkampioenen:

Brazilië behaalde 5 keer de wereldtitel: in 1958, 1962, 1970, 1994, 2002.
Een record!
Duitsland won drie keer de wereldbeker: in 1954, 1974, 1990.
Italië won vier wereldbekers: in 1934, 1938, 1982, 2006.


Beroemde clubs:

Real Madrid won 31 kampioenschappen, 17 keer de beker van Spanje en 11 keer de Europese beker.
AC Milan won 17 kampioenschappen, 5 keer de beker van Italië en 9 keer de Europese beker.
FC Liverpool won 18 kampioenschappen, 7 keer de beker van Engeland en 8 keer de Europese beker.

Glorierijke dag voor het Franse voetbal Bovenaan de pagina

12 juli 1998 was een bijzondere dag voor het Franse voetbal. Frankrijk, dat thuis speelde, won voor het eerst de wereldbeker. Met Didier Deschamps als aanvoerder en ondersteund door een dolenthousiaste menigte in het Stade de France. Frankrijk versloeg Brazilië met 3-0.