Gratis Levering aan huis vanaf €29 | Gratis click & collect in de winkel

Hoe kies ik mijn elektrische fiets?

Een elektrische fiets: het vervoermiddel bij uitstek voor elke bestemming! Met behulp van de elektrische trapondersteuning fiets je probleemloos de helling op.

Batterij

Wij gebruiken Li-Ion batterijen, de meest frequent gebruikte batterij op de markt. Ze zijn ongeveer twee keer lichter dan een batterij met lood, ze hebben geen geheugenfunctie en hun prestatievermogen is groter dan loodaccu's of NI-MIH batterijen. Ze zijn goed recycleerbaar. De lithium-Ion batterij heeft een capaciteit van 600 tot 1200 toeren.

De complete laadduur van een batterij kan variëren van 3 tot 7 uur in functie van het type en van de capaciteit van de batterij.

Hoe onderhoud je een batterij van een elektrisch aangedreven fiets die slechts af en toe wordt gebruikt?
Ongeacht het type batterij is het aangewezen om de batterij regelmatig opnieuw op te laden (een à twee keer per maand), ook wanneer je je elektrische fiets niet gebruikt. Zo vermijd je dat de batterij leegloopt en een deel van haar vermogen verliest.

Autonomie
De autonomie van een elektrisch aangedreven fiets hangt van meerdere factoren af:
- De eigenschappen van de fiets (motortype, capaciteit van de batterij, soort aandrijving, gewicht van de fiets)
- Het gewicht van de gebruiker
- Het parcours (heuvelachtig of vlak)
- De mate waarin de gebruiks- en onderhoudsvoorschriften van de batterijen worden nageleefd.
- De graad van de aandrijving: de autonomie zal beduidend minder groot zijn als de aandrijving permanent wordt aangesproken. Het omgekeerde is het geval wanneer de aandrijving enkel wordt aangesproken als de gebruiker vermoeid is, als er veel wind is of op hellingen...

▲ Terug naar boven

Vermogen van de motor

De batterij geeft de fiets zijn autonomie en vermogen. Het prestatievermogen van de batterij wordt uitgedrukt door de combinatie van de spanning in volt (V) met de capaciteit uitgedrukt in ampère-uur (Ah).

Wat het reële vermogen betreft van de fiets: in Europa is dat voor alle elektrische aangedreven fietsen beperkt tot 250 Watt. Om het vermogen van een EAF te berekenen, vermenigvuldig je de spanning uitgedrukt in Volt met de capaciteit uitgedrukt in ampère-uur. Bijvoorbeeld, een fiets van 24V 10Ah heeft een vermogen van 240Wh.

De autonomie van de fiets hangt af van zijn capaciteit in Ah. We raden een minimumcapaciteit aan van 8 Ah als je fietstochten wil ondernemen van meer dan 25 km en ook nog wat speling wil hebben.

▲ Terug naar boven

Moet je trappen om de motor van de elektrische fiets te activeren?

Ja. Zoals de naam het zegt is een EAF een fiets die elektrisch "aangedreven" wordt. Deze aandrijving vereist dat de gebruiker trapt (een mechanisch aandrijvingsysteem zonder trappen is een motorfiets, maar daarvoor gelden veel strengere eisen op vlak van gebruik en veiligheid).

Trapsensoren in het crankstel geven de informatie door naar de boordcomputer van de fiets die de motor aandrijft. De motor van de elektrische fiets stopt onmiddellijk als je remt of stopt met trappen.

Door opnieuw te trappen schakelt de motor terug aan en wordt de fiets opnieuw elektrisch aangedreven.

▲ Terug naar boven

Hoeveel weegt een elektrische fiets?

De EAF met Lithium-Ion batterij weegt doorgaans rond de 20 à 25 kg. Het gewicht inclusief batterij van elk van onze modellen staat vermeld op onze Productfiches. Een elektrische fiets weegt ongeveer 5 à 6 kg meer dan een klassieke fiets, wat niet extreem is als je bedenkt wat je ervoor in ruil krijgt.

Het kleine verschil in gewicht weegt niet op tegen het effect van de ondersteuning dat zo'n fiets biedt. Integendeel: dankzij de elektrische ondersteuning zal je in staat zijn om met een zwaar geladen fiets of met een kind achterop moeiteloos hellingen te verslaan!

▲ Terug naar boven