Gratis Levering aan huis vanaf €29 | Gratis click & collect in de winkel

De regels van taekwondo

Taekwondo is een krijgskunst die haar oorsprong heeft in Korea, het woord taekwondo betekent "de weg van voet en vuist". Het strijdperk is een vierkant van 8 m x 8 m waar de twee tegenstanders strijden en waar ook de scheidsrechter zich bevindt. De uitrusting van de taekwondobeoefenaar of taekwondo-in bestaat uit een dobok, een gekleurde gordel en beschermingen (borstbescherming, helm, elleboogbeschermers en scheenbeschermers).

De regels bij taekwondowedstrijden Bovenaan de pagina

Voettrappen moeten worden toegebracht boven de gordel (van het borststuk tot het hoofd). Voor een geldig gedraaide voettrap tegen het hoofd worden 3 of 4 punten toegekend.
Vuistslagen mogen alleen worden toegebracht ter hoogte van het borststuk. Voor een geldig gedraaide voettrap of een vuistslag tegen de borst worden 1 of 2 punten toegekend.
Om een punt te maken, moeten drie van de vier rechters het punt goedkeuren.
Winnaar is degene die het eerst 12 punten behaalt of 7 punten verschil met de tegenstander bereikt.
Als een taekwondo-in na een slag het gevecht niet meteen kan voortzetten, telt de scheidsrechter 8 seconden. Als de taekwondo-in "kiap" zegt voordat de 8 seconden verstreken zijn, wordt het gevecht hervat. Maar indien de scheidsrechter oordeelt dat de taekwondo-in niet in staat is om het gevecht voort te zetten, verklaar hij hem knock-out, ook al heeft deze "kiap" gezegd.

Typische termen Bovenaan de pagina

Tchaliot > Opgelet

Kyongné > Groet

Tchoumbi > Beginhouding

Sijak > Begin

Keuman > Stop

Chow > Rust

Baro > Kom terug

Duiro Dora > Halve draai

Balbakosso > Verander van kant

Kyodé > Verander van partner