Gratis Levering aan huis vanaf €29 | Gratis click & collect in de winkel

Het spel, de regels

Rugby is een teamsport waarbij twee teams van 15 spelers tegenover elkaar staan (dit is de rugbyvariant die het meest wordt beoefend). Doel van het spel is om de ovale bal in het doel van de tegenstander te krijgen, en dat vaker dan het andere team. De basisuitrusting van een speler bestaat uit een shirt, short, kousen, schoenen en beschermingen.

Een beetje geschiedenis ... Bovenaan de pagina

Er bestaan tal van balsporten die kunnen worden beschouwd als voorlopers van het rugby. Eén daarvan is "haspartum", dat werd gespeeld door de Romeinen, een ander is het spel "soule" dat in de Middeleeuwen in Frankrijk werd gespeeld. Later ontstond hurling, als opvolger van soule, in Engeland ingevoerd door de Noormannen toen ze het land veroverden. Het rugby in zijn huidige vorm is ontstaan in de stad Rugby in Engeland. Tijdens een voetbalwedstrijd beging William Web Ellis een overtreding door de bal in zijn handen te pakken en ermee naar het doel van de tegenstander te rennen. Dit nieuwe spel verspreidde zich al snel over heel Engeland en werd in tal van colleges gespeeld. Al snel stak het zeeën en oceanen over. In 1877 wordt rugby gespeeld in alle Britse kolonies, en dan vooral in India. De International Rugby Board is een internationale instelling die werd opgericht in 1890 om in te staan voor de regelgeving van het spel. In Frankrijk speelden het Stade français en de Racing club de France de eerste finale van het Frans kampioenschap, op 20 maart 1892;

Beroemde spelers Bovenaan de pagina

Sinds het ontstaan van het rugby zijn er heel wat sterspelers geweest, zoals:


Johan Lomu

Geboren in 1975, in Nieuw-Zeeland, hij kwam in 1994 uit voor de All Blacks.


Bryan Habana

Geboren in 1983, in Zuid-Afrika, een uiterst doeltreffende vleugelspeler die weldoordacht gebruikt maakt van zijn topsnelheid en kracht.
 

Juan Martin Hernandez, bijgenaamd "de tovenaar" (El Mago)

Geboren in 1982 in Argentinië, een bijzonder efficiënte vleugelverdediger.


Brian O'Driscoll

Geboren in 1979 in Dublin, ook gekend onder zijn bijnaam BOD of Drico. Hij speelt regelmatig op de positie van driekwart center. In Ierland kennen alle supporters de slogan "In BOD We Trust".


Jonathan Peter Wilkinson (of Johnny Wilkinson)

Geboren in 1979 in Frimley. Hij is de eerste Engelse speler die de grens van 1000 punten overschreed tijdens het Zeslandentoernooi in 2008.

Het spel, de regels Bovenaan de pagina

De basisregels: 


o De bal

De bal moet ovaal zijn, bestaan uit vier vlakken en volgende afmetingen hebben: lengte rechte as (tussen 28 en 30 cm), grote omtrek (tussen 76 en 79 cm), kleine omtrek (tussen 58 en 62 cm) en gewicht (tussen 410 en 460 g).
Die afmetingen mogen alleen kleiner zijn voor spelers op scholen en rugbyscholen. o


o De speelduur

Een rugbywedstrijd duurt twee perioden van elk 40 minuten. Aan het eind van de eerste speelhelft gaan de spelers naar de kleedkamers voor een rust van 10 minuten. Bij een gelijk spel aan het eind van de reglementaire speelduur is een verlenging van twee keer 10 minuten voorzien. De verlengingen duurden twee keer 15 minuten voor de wereldbeker van 2003.


o De basisbewegingen

In tegenstelling tot het voetbal, waar het gebruik van de handen verboden is, is rugby een spel dat vooral met de handen wordt gespeeld: een pass bestaat erin de bal door te geven aan een teamgenoot die zich achter of op dezelfde lijn bevindt.
Naar voor passen mag niet.
Om een try te maken volstaat het om de bal neer te drukken achter de doellijn.
Een try is gemaakt wanneer de aanvaller de eerste is die de bal op de grond kan drukken in het doel van de tegenstander.
De bal mag ook met de voeten worden gespeeld. Zo kan de scorer punten scoren, de kicker zijn veld vrijmaken, de center over de verdediging geraken...


De belangrijkste spelfasen


o De inworp

De inworp is een fundamentele spelfase bij rugby. Wanneer een speler de touchline overschrijdt of raakt, volgt een inworp omdat de lijn geen deel uitmaakt van het speelveld. Om een inworp te betwisten, moeten er minstens twee spelers van elk kamp zijn. Het ingooien gebeurt door de hooker, op de plaats waar de bal buiten is gegaan, het is de taak van de tweede rij om de rugbybal te vangen. De inworp is gebeurd zodra de bal werd gevangen.


o De scrum

Wordt bevolen door de scheidsrechter wanneer een ploeg een voorwaartse pass heeft gemaakt. De scheidsrechter helpt bij de opstelling van de spelers en organiseert de scrum. De packs van acht spelers vormen een kring rond de bal. Wanneer de bal wordt ingebracht door de scrum half, proberen de hookers van elk team de bal naar hun kamp te brengen, waar hij wordt teruggespeeld naar de laatste speler van de scrum.
De scrum is afgelopen wanneer de bal de voeten van de laatste speler verlaat.


o De tackle

Een manier om een speler die met de bal naar voren loopt te stoppen, is hem tegen de grond drukken. Dit is de basis van de verdediging bij rugby. Een speler geldt als getackeld wanneer hij minstens één knie op de grond heeft. De verdediger zal de speler in balbezit om het middel of rond de benen vastgrijpen. De baldrager moet de bal loslaten of afgeven wanneer hij getackeld is.


De punten


o Een try = 5 punten

o Een conversie = 2 punten

o Een penalty = 3 punten

o Een drop-goal = 3 punten

De posities Bovenaan de pagina

Elke speler draagt een rugnummer zodat hij duidelijk te herkennen is.
Die nummers komen overeen met een bepaalde positie:


Eerste rij

Nummer 1, 2, 3: de props (1, 3) en de hooker (2) die meestal een indrukwekkende fysieke verschijning vormen. Het is hun taak om de bal te veroveren.

De props staan aan weerskanten van de hooker, zij vormen samen de eerste rij. Bij een scrum moeten zij duwen tegen de props van de tegenpartij. Het is ook de taak van de props om hun medespeler bij een maul op te tillen. De hooker brengt de bal weer in het spel door deze op te gooien in het midden van de lijn bij een inworp.


Tweede rij

Nummer 4 en 5:

De tweede rij zijn traditioneel de grootste spelers van het team. Bij een scrum zijn het uitstekende duwers. Ze moeten ook de bal vangen bij een inworp en over een grote sprongkracht beschikken. Tijdens het spel zorgen ze voor veel tackles en dragen ze bij tot de continuïteit van het spel.


Derde rij

Nummer 6, 7, 8:

Het nummer 6 duwt links bij de scrum, het nummer 7 rechts, terwijl het nummer 8 in de tunnel staat (dit is de laatste speler van de scrum). Dit zijn de spelers die de meeste tegenspelers tegen de grond werpen tijdens de match. Ze helpen het team wanneer dat in balbezit is en moeten ook gaten in de verdediging opvullen.


De scrum-half

Nummer 9

Hij bekleedt een strategische positie en vormt de verbinding tussen de voorwaartsen en de backs. Hij moet ook de bal in de scrum gooien. Hij heeft een precies voetenspel en is nuttig om zijn kamp vrij te maken.


De fly-half

Nummer 10

Dit is de spelverdeler, hij leidt het spel en neemt de beslissingen.


De driekwarters

Nummer 11, 12, 13, 14

De rol van de driekwart centers (12, 13) is zowel aanvallend als verdedigend. Ze trekken zoveel mogelijk spelers naar zich toe om de driekwartvleugels te bevrijden (11, 14). De vleugelspelers moeten scoren en worden gekozen op basis van hun snelheid.


De full-back

Nummer 15

Dit is de laatste verdediger, hij neemt een belangrijke positie in omdat hij zowel over verdedigende als aanvallende kwaliteiten moet beschikken.

Woordenlijst Bovenaan de pagina

Up-and-under kick:  kick waarbij de bal erg hoog en recht de lucht in gaat zodat je eronder staat om hem te vangen.
Place kick: poging tot een strafschop of conversie waarbij de bal op de grond wordt geplaatst.
Hook: plotse verandering van afzet tijdens het lopen en bedoeld om de directe tegenstander "uit te schakelen".
Drop: de bal met de handen loslaten, laten botsen op de grond en dan trappen met de voet.
Try: de bal achter de lijn van de tegenstander drukken.
Haka: rituele dans van de Maori's, door de All Blacks uitgevoerd voor het begin van elk van hun wedstrijden.
Scrum: een scrum is wanneer 8 voorwaartsen van een team de confrontatie aangaan met 8 voorwaartsen van het team van de tegenstander.
Tackle: bestaat erin de tegenstander tegen de grond te drukken door hem vast te pakken met de armen

Hand-off: de tegenstander wegduwen met de ene hand terwijl je met de andere hand de bal vasthoudt

Roll: onder een speler doorgaan terwijl die omhoog springt met de bedoeling hem uit zijn evenwicht te brengen

Fell: een zware tackle

Tee: voorwerp waarop de bal wordt gelegd om hem te trappen met de voet voor een place kick.
Torpedo: handeling waarbij de bal op de tee wordt gelegd voordat ertegen wordt getrapt

Inworp: de bal opnieuw in het spel brengen door een speler die op de touchline staat Conversie: wanneer een speler een try heeft gescoord, kan hij proberen de bal tussen de palen en boven de lat van het doel te schoppen, indien dat lukt, wordt dat conversie genoemd. Hiervoor krijgt zijn team twee extra punten.