Gratis Levering aan huis vanaf €29 | Gratis click & collect in de winkel

De grote competities

Ontdek een aantal belangrijke competities

Enkele belangrijke competities Bovenaan de pagina

LIGUE 1

De Franse competitie ging van start in 1933. Ze vindt elk jaar plaats en is onderverdeeld in verschillende divisies: Ligue 1, Ligue 2 en National. De Ligue 1 is in Frankrijk de top in de voetbalhiërarchie. Er spelen 20 clubs in. Elke club speelt twee keer tegen alle andere clubs (een heenwedstrijd en een terugwedstrijd).


LIGUE 2

De Ligue 2 is de tweede divisie van het betaald voetbal in Frankrijk. Ze wordt georganiseerd door de liga voor profvoetbal. De drie hoogst geklasseerde clubs gaan naar Ligue 1 en vervangen de drie laagst geklasseerde clubs van Ligue 1 die degraderen naar Ligue 2. 


COUPE DE FRANCE

De Coupe de France is een competitie met rechtstreekse uitschakeling die wordt georganiseerd door de Franse voetbalbond. Ze staat open voor amateurclubs en professionele clubs die erbij zijn aangesloten. De winnaar speelt het jaar daarop mee in de Europacup.


Het Franse voetbalspel wordt gekenmerkt door verbeelding in de aanval en techniek, met trainers als Aimé Jacquet, Gérard Houllier en Guy Roux die opleidingscentra voor jonge spelers hebben opgericht. 


CHAMPIONS LEAGUE

Vroeger de Europacup, opgericht in 1955. De Champions League werd opgericht in 1992 is misschien wel de meest prestigieuze competitie tussen clubs. Aan deze competitie, die het hele seizoen duurt, nemen de beste Europese ploegen deel, en heel wat van de beste spelers ter wereld.


EUROPA LEAGUE (vroeger de UEFA Cup)

In 1955 werd de Jaarbeurssstedenbeker opgericht, die later, in 1971, de UEFA Cup werd. De ploegen werden in die tijd gekwalificeerd volgens hun klassement in het nationaal kampioenschap. In 1999 fusioneerde deze competitie met de UEFA Cup voor bekerwinnaars. Op dat moment werd de competitie opengesteld voor nationale bekerwinnaars en voor clubs die hun kampioenschap beëindigden onmiddellijk na die van degene die deelnamen aan de Champions League.

In 2009-2010 werd de UEFA Cup vervangen door de Europa League. De voorronden zijn uitgebreid en de groepsfasen zijn beperkt tot 48 ploegen met heen- en terugwedstrijden.


HET EUROPEES KAMPIOENSCHAP

Met meer dan 50 deelnemende landen en de beste Europese ploegen die strijden om de eerste plaats, is het EK, dat om de vier jaar wordt georganiseerd, de meest prestigieuze en populaire competitie na de wereldbeker. Het eerste toernooi vond plaats in 1960. Toen speelden 4 ploegen in de finalefasen.


De deelnemende ploegen strijden om de trofee Henri-Delaunay, genoemd naar de voormalige secretaris-generaal van de Union of European Football Associations (UEFA), opgericht in 1954.

Een van de grootste verrassingen van het EK was de overwinning van Denemarken in 1992 dat Duitsland in de finale versloeg met 2-0 dankzij goals van John Jensen en Kim Vilfort. De Denen, die er niet in waren geslaagd zich te kwalificeren voor dit kampioenschap, werden opnieuw opgevist omdat Joegoslavië omwille van de burgeroorlog forfait had gegeven.


WERELDBEKER

Voor velen is de wereldbeker het allergrootste sportevenement op aarde. Om de 4 jaar komen de beste internationale teams tegen elkaar uit, na drie jaar van kwalificatiewedstrijden. De huidige trofee van de wereldbeker werd voor het eerst uitgereikt in 1974. Hij vervangt de trofee Jules Rimet, die Brazilië mocht houden na zijn derde overwinning in 1970. Op de sokkel ervan staan de namen van alle winnaars sinds 1974.


Onder de mooiste doelpunten van de wereldbeker vermelden we de volgende: De unieke volley van de Braziliaan Pelé (17 jaar) tegen Zweden in 1958 en het fabuleuze schot vanaf 40 meter van de Nederlander Arie Haan tegen Italië 1978.
Tijdens de Wereldbeker van 1986 dribbelde de Argentijn Diego Maradona over een afstand van 50 meter, waarbij hij vier Engelse verdedigers passeerde en een doelpunt maakte dat in 2002 werd uitgeroepen tot het allermooiste wereldbekerdoelpunt.
Bij de finale in 1970 speelden 9 Brazilianen de bal naar elkaar door over het hele veld heen en maakte de verdediger Carlos Alberto, na een pas van Pelé, een doelpunt vanuit de hoek van het strafschopgebied.