Gratis Levering aan huis vanaf €29 | Gratis click & collect in de winkel

Met binnenband of tubeless? Wat is de beste keuze?

Wat is een tubeless band? Wat is de beste keuze? Lees de tips van Decathlon.

De Tubeless: het lekbestendige wonder? Bovenaan de pagina

Een tubeless is een bepaald type wiel-bandcombinatie. Op een tubeless-velg wordt de band rechtstreeks op de velg geplaatst, zonder binnenband. De band en de velg vormen een luchtdicht geheel, je kan de band dus gewoon oppompen en hebt geen binnenband nodig. Maar je hebt wel speciale wielen en banden nodig om 'tubeless' te kunnen rijden. 


Wil dat dan zeggen dat je nooit meer zult lekrijden? Neen, maar wel minder: veel lekke banden worden immers veroorzaakt doordat de binnenband gekneld raakt.
Doordat de buitenband op een bepaalde manier wordt ingeduwd kan de binnenband plooien en zo scheuren op de velg.


Dat soort lekken kom je niet tegen met het Tubeless-systeem.
Maar spijkers, naalden en steentjes op de weg kunnen nog steeds gaten maken in de buitenband, in dat geval zal die dus ook gewoon leeglopen. Als je lekrijdt, kan je de band meteen repareren of er voorlopig een binnenband in leggen.

Hoe beperk je het risico op lekrijden? Bovenaan de pagina

Als je vaak een lekke band hebt, ga dan op zoek naar de oorzaak. Gaat het om een klein (of groot) gaatje in de binnenband, of om twee gaatjes langs weerszijden? Als er gaatjes in de band zitten, controleer dan of de band niet versleten is.


Je kan ook opteren voor zelfreparerende binnenbanden om dat soort lekken te vermijden. Als er een scheur in de band zit, dan wil dat zeggen dat je hem niet hard genoeg hebt opgepompt of dat hij de verkeerde maat heeft. We raden aan om je banden op te pompen tot op de drukwaarde (in 'bar') die op de binnenband gedrukt staat en afhankelijk van je gebruik, je gewicht, het terrein en de maat van de buitenband.


Vergeet tijdens je tochtjes ook nooit een reparatiekit met wat bandenplakkers en een aantal reservebandjes.